Taylor SwiftFoto: AFF-USA.com/Scanpix
Inimesed
13. detsember 2018, 16:24

Taylor Swift kasutab maniakkide tabamiseks näotuvastusprogrammi

Ajakirja Rolling Stone andmeil kasutas Taylor Swift oma kontserdipubliku analüüsimiseks näotuvastusprogrammi. Keda lauljatar California šõul tabada lootis? Hullumeelseid jälitajaid, keda tema kaliibriga superstaaril on sadade kaupa.

Kontserdi turvaeksperdiga vestelnud muusikaajakirja teatel oli näotuvastussüsteem ehitatud Rose Bowli saali kioskisse, kus näidati lõike Taylori lavaproovidest. Neid, kes putka poole vaatasid, skaneeriti kohemaid. Materjal saadeti seejärel Nashville'is asuvasse "komandopunkti", kus Californias klõpsitud sadu fotosid võrreldi Taylori jälitajate andmebaasiga. 

Seda, et USA artistid oma kontsertidel näotuvastustehnikat kasutavad, pole varem kirjutatud. Kuid seadus neid takistada ei saa - kontsert on põhimõtteliselt privaatsündmus ning selle korraldajad võivad muusikasõpru peaaegu igal moel jälgida. 

Hiina politsei vahistas aprillis 31aastase kahtlusaluse, kes varitses Nanchangi rahvusvahelises spordikeskuses ligi 60 000 külastajaga kontserdil. See sai võimalikuks tänu Hiinas väljatöötatud jälgimissüsteemile "Xue Liang" ehk "Teravsilm". 

Ka USAs tehakse suurte rahvasummade näotuvastustehnoloogia väljatöötamisel edusamme. Näiteks firma Ticketmaster nägemuses saaks piletid asendada näoskaneerimisega, mis on seotud konkreetse istekohaga. Nii et tulevikus võib sinu nägu olla pileti eest.