"Hommikusöök staariga"; Yana Toom; Anu Saagim; Brüssel; Euroopa Parlament; Yana koos lapselapsega
Inimesed
13. detsember 2018, 12:43

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Yana Toom – naine, kes oskab tekitada tormi veeklaasis (43)

Käisin hiljuti Brüsselis külas ühel meie ühiskonna suurimal mõjutajal Yana Toomil, kes meeleolukas vestluses ei varjagi, et töökoht Euroopa Parlamendis annab talle vabaduse, mida ta Eestis sel määral oma ametis kasutada ehk ei saakski. 

Yana oskab ennast pildile sättida, seda nii otseses, kui ka kaudses mõttes. "Haruharva, kui keeldun mõnest intervjuust," tunnistab ta. "Olen ise ajakirjanikuna töötanud, õues külmetanud ja intervjuusid luninud. See töö pole kergete killast."

Yana armastab ka provotseerida. Süüria sõja ajal käis ta seal kohapeal, kohtudes diktaator Bashar al-Assadiga isiklikult. Eestlastele oli see kui punane rätik härjale. Kuid Toomile oli tähelepanu garanteeritud nii Eesti, kui ka Vene meedias. Toom on tihe külaline ka Venemaa riigitelevisiooni saates "Õhtu Vladimir Solovjoviga". Ta on naine, kes oskab tekitada tormi veeklaasis ja Eesti venelastele see meeldib. 

Yana üks peamisi teemasid europarlamendis on olnud kindlasti kodakondsuse teema Eestis. Ta on teinud petitsioone ja saatnud eurosaadikutele isegi hallide passide kujundusega kaarte. Viimasel ajal on teda erutanud ka debatt topeltkodakondsuse teemal. Toom tahaks, et kõik sünnijärgsed Eesti kodanikud saaksid soovi korral omada ka teist kodakondsust. 

Brüssel, Europarlament, Yana Toomi nukk Foto: Tatjana Iljina

Yana Toom, sünninimega Jana Tšernogorova ja varasemast abielust tuntud kui Litvinova on Eesti ajakirjanik ja poliitik, endine riigikogu liige ja täna Euroopa parlamendi saadik, kuuludes Keskerakonda alates aastast 2009. Aastatel 2010-2011 oli ta ka Tallinna abilinnapea. 

2006. aastal sai Yana Toom oma ema Margarita Tšernogorova ettepanekul Eesti kodakondsuse eriliste teenete eest. Ametliku ettepaneku ses osas koostas Edgar Savisaar isiklikult. Enne seda oli ta Venemaa kodanik.

Yanal on kahest abielust neli poega ja üks tütar, neist neli eesti kodakondsusega ja üks vene kodakondsusega. Nõukogude Liidu passis oli tema rahvuseks eestlane. Tema eesnime on passides kirjutatud kolmel viisil: Nõukogude ja Venemaa passides kirillitsas "Яна", Nõukogude passis "Jana" ning rahvusvahelistes ja Eesti passides "Yana". Yana pooldab ise "Jana" kirjapilti, ent nimevahetus jäi 300 euro puudumise tõttu ära.

Ema kavatses tütrele sündides nimeks panna Vassilissa või Ksenija, ent eesti sugulased laitsid mõtte maha ning soovitasid siiski panna nimeks Jana.

1990ndatel abiellus Jana Vladimir Litvinoviga, kes oli Nõukogude aatomirelva peakonstruktori Boriss Litvinovi poeg ja kolis Tõnismäelt Lasnamäele. Neil on kolm last. Hiljem asusid nad elama Litvinovi isa juurde Venemaa Föderatsiooni Tšeljabinski oblastisse Snežinskisse. Jana on Boriss Litvinovit nimetanud suurepäraseks inimeseks. 1994. aastal kolis Jana ühe lapsega Eestisse, hiljem tõi ta kaasa ka teise lapse.

Janat ei lastud muuseas isegi keeleeksamile, kuna tema eesti keele oskuse kohta öeldi "puukeel". Yana pöördus Eesti kodakondsuse ja passi saamiseks Tallinna Vene saatkonda. Hiljem abiellus Yana Aleksei Toomiga, kes on Eesti NSV KGB välisluure juhi Paul (Pavel) Toomi poeg. 2015. aastal nad lahutasid.

Yana Toom on tuntud, kui täiel rinnal venekeelse õppe eest võilev poliitik. Tema arvates võiks seda soovivad koolid saada erandi vene keeles õpetamise jätkamiseks. Näitena tõi ta toona soovi oma lapsi eesti keeles mitte õpetada, kuna ta tütre ja ta enda raamatute valik olid eesti keeles õppides erinema hakanud ning seetõttu oli tütart raske hoida tema soovitud kultuuriruumis.

2012. aastal mainiti isegi Eesti kaitsepolitsei aastaraamatus justkui oleks Yana Toom Tallinna abilinnapeana survestanud vene koole esitama taotlusi venekeelse õppekavaga jätkamiseks. Toom kaebas selle väite eest Eesti kaitsepolitsei kohtusse ning 2014. aastal otsustas kohus, et Eesti kaitsepolitsei avaldus oli ebakohane väärtushinnang ning nõudis, et kaitsepolitsei aastaraamatu veebiväljaandest selle Toomi kohta käiva lause eemaldaks ja tasuks 7000 eurot tema advokaadikulude eest.

Ta kandideeris 2014. aasta Euroopa Parlamendi valimistel Eestis ja kogus Keskerakonna suurima häältesaagi – 25 263 häält ning osutus valituks.

Mina veetisin Yanaga Brüsselis mõnusa pärastlõuna tema armsas kodus, kus olid samal ajal külas ka tema Poolas elav poeg koos kaasa ja lapselapsega ning minia vanemad. Justkui Itaalia perekond.

Vahetult enne, kui intervjuuga alustasime, kadus kogu kvartalist elekter. Yana ainult naeris, öeldes, et see on Brüsselis täiesti tavapärane. Meie end sellest heidutada ei lasknud. Panime põlema küünlad, limpsisime imehead veini ning nagistasime küpsiseid ja juustu. 

Kuidas Yana eluke Brüsselis veereb, vaata ja loe juba uuel nädalal ÕL veebist ja paberlehest.