Mait MalmstenFoto: Teet Malsroos
Tele
12. detsember 2018, 16:01

VIDEO | Mait Malmsten: umbes 40. eluaastani sa ei usu, et elu hakkab otsa saama (2)

„Kunagi olin vist selle üle uhke, et igal pool rabasin, aga kaua sa jaksad. Ma ei tea, kas olin kohati inimvõimete piiril, aga see ei olnud lihtsalt mõistlik. Kõik väsitab, tüütab ja paneb sind kuidagi kuluma. Ka isiklikuks eluks ei olnud mingisugust aega, kaasa arvatud laupäevad-pühapäevad,” räägib näitleja Mait Malmsten (46) „Pealtnägijale” antud intervjuus.

Mait Malmsteni elus oli hiljuti tähtis päev – tal täitus Draamateatris töötamisest 25 aastat. Küll aga tunnistab ta, et ise seda päeva ei tähistanud. Juubeliga seoses tegi Mait hiljuti ka ühe huvitava arvestuse. „Olen selle 25 aasta jooksul teatris ära söönud umbes ühe tonni kartulisalatit. Puhvetis on 200grammised kausikesed ja kui arvestasin teatris viibitud päevi ning et olen korra päevas kartulisalatit võtnud, tuleb selle aja peale kokku tonn.”

Malmstenil on olnud ka tervisemuresid, mis on episooditi leheveergudelegi jõudnud. Näiteks 2005. aastal Draamateatri külalisetendusel Tartus hakkas Maidul ootamatult halb ning vaheajal viidi ta kiirabiga haiglasse. Mõned aastad hiljem kukkus mees kokku seriaalivõttel Türgis. „Kunagi ei ole otseselt niimoodi, et oled nii kurnatud, et kukud kokku. See on mingi protsessi tagajärg, kui lõpuks käib väike klõps või kuskil annab järele. Selle päeva hommikul, kui mul enesetunne hüppeliselt halvenes, ma ju ei teadnud, et nii läheb. Päev ei alanud sugugi teisiti kui tavaliselt,” meenutab näitleja.

„Läbipõlemine on natuke liiga ränk termin, päris seda minuga vist juhtunud ei ole. Ka keskeakriis on asi, mis kuidagi ligi hiilib – võib-olla on mingisugune hirm või tumedam mõte tingitud pimedast ilmast, tont seda teab. Vahest olen lihtsalt teadlikuks saanud, et olen surelik. Võib-olla ongi umbes 40. eluaastani nii, et sa kuklatundega ei usu, et sured ära, sinuga juhtub midagi, tervis halveneb või elu hakkab otsa saama. Kuid kõik see muutub sinu elu pärisosaks ja lõplikkuse tajumisega kaasnevad võib-olla muud hirmud,” lausub Mait.