Katrin Lust ja Lusti LiideFoto: Kuvatõmmis saatest
Tele
12. detsember 2018, 09:21

Mäletate prouat Setomaalt, kes rahapakiga Räpina ehituspoes käis? Katrin Lust uuris, mis memmest saanud on (11)

Sellel sügisel külastas Katrin Lust "Kuuuurijaga" Setomaal elavat Lusti Liidet, kes juba aastaid elab ilma pangakaardi ja mobiiltelefonita. Pärast saadet süüdistati Lusti vastutustundetuses, sest saatejuht näitas, kus vanaproua elab ning arvati, et naine röövitakse nüüd paljaks. 

Sel nädalavahetusel käis Lust vanaproual külas, et kontrollida, mis naisest pärast saadet sai. "Liide istus suures toas ja õmbles parasjagu oma palitut ümber, kui mina tema juurde jõudsin," rääkis Lust portaalile kuuuurija.ee.

"Peale saadet ei ole käinud siin mitte üks inimene, kuigi tahaks, et vahel keegi tuleks, sest nii igav on. Kellegagi pole ju rääkida," oli Liide kurb, "Aga ega midagi hullu ka pole. Ma saan hakkama."

"Ma olen eluaeg siin nii elanud, vaat kus nüüd tunnevad muret....ega ma ainus selline pole...ja mida minu pärast karta. Iga kümne minuti tagant sõidab piirivalve mööda...ja minusuguseid vanainimesi on kogu Eesti täis," rääkis Liide, mida eestlaste muretundmisest arvab.

Täispikka lugu Lusti Liidest loe "Kuuuurija" lehelt. 

Lust sai lugejalt vihje, et suvel astus Räpina ehituspoodi sisse üks memm, kes virutas letile rahapaki ja nõudis selle vastu katuseplekki. Seal ei tahetud sularaha hästi vastu võtta, aga ta selgitas, et muud moodi ta raha anda ei saa, sest pangakontot pole tal elus olnudki. “Selline inimene Eestis on vaatamisväärsus!” ütles Lust ja otsustas vanaproua üles otsida.

Lust rääkis saates, et memmel, kes muideks on "Kuuuurija" saatejuhi nimekaim, kandes nime Liide Lust, et olenemata tänapäeva mugavustest lahtiütlemisest, ehitab ta oma maja, kuid keegi ei tea, kust ta selleks raha saab.

Saates räägiti, et kuna memmel pangakontot pole, tuuakse pensionit naiseni postiljoniga ja sularahas ning ka seenekorjamisega teenivat ta korraliku lisakopika. "Pangast võtavad raha ära!" selgitas Liide Lust, miks ta ei julge raha panka panna. “Enda käes on kõige kindlam. Mis on peos, see on peos.”

Saates paljastati ka memme täpne aadress. 

“Kas selle peale ka mõeldi enne saate tegemist, et kõik kriminaalid, kes vähegi läheduses elavad, juba sügavad peopesasid? Kui uskumatult täpne kirjeldus veel elukoha kohta. Millised selged vihjed vanaporua rahamajanduse kohta. Milleks?!” - “Andeks, aga ma ei saa aru, milleks see lugu praegu oli? Et kuskil metsas elab üks memm, üksinda. Tal on õu ehitusmaterjali täis ja madratsi all tuhandetes eurodes sularaha. Ja mis parim uudis, tal pole telefoni. Ootate, et nüüd pätid peale lendaks ja memme maha lööks? Oleks ma ta sugulane, siis ma kaebaks teid ise kohtusse!” - “Miks te nii teete? Reklaamite vanaprouat, et tal sularaha kodus, koos aadressiga. Võib-olla mõtlen üle, aga see maailm ei ole ilus.” Need olid vaid mõned pahased kommentaarid.

"Vaatajate tagasisidet ei tea kunagi, see on nii seinast seina. Aga mõneti küll jah," vastas Lust küsimusele, kas on sündinud pahameeletormi üle üllatunud. "Sest tegelikult, me kõik teame, et enamikul Eesti pensionäridel, julgen öelda, et suurel osal, on säästud sularahana. Ja see ei tule nüüd küll mingisuguse suure uudispommina, et issand, meie pensionäridel on sularaha," arvab teleajakirjanik. 

"Pensionärid elavad meil ju metsa sees, kus pole ühtegi inimhinge, nad elavad linnas, maal. Mina arvan, et nii kollektiivselt hulluks minna, seepärast et Liide nüüd röövitakse paljaks ja nüüd teatakse, kus ta elab ... No tule taevas appi! Liide on elanud seal elu aeg, seal talus. Ei ole ühtegi röövlit seal käinud. Sealsamas kõrvalmajas elab endine vallavanem. Temaga me rääkisime juttu. Samas on veel kaks maja, 20-30 meetri kaugusel," rahustas Lust.