Urmas VainoFoto: STANISLAV MOSHKOV
Tele
11. detsember 2018, 22:29

VIDEO | „Suud puhtaks“ külalised läksid nokulaulu peale raksu: milleks sellist laulu üldse vaja on? (127)

Mõned nädalad tagasi rääkis "Pealtnägija" seksuaalkasvatuse õpetajast lasteaias, kes sai sotsiaalmeedias jõhkra sõimu osaliseks. See näitas, kui vähe on Eestis räägitud laste seksuaalkasvatusest ja kui vähe seda mõistetakse. Teisipäevases saates "Suud puhtaks" arutasid külalised eriti elavalt selle üle, kas suguelunditest rääkivat kõmulist Rootsi lastelaulukest "Snoppen och snippan" ("Noku ja tussu") on üldse vaja.

"Kui siin öeldi, et lapsed peavad teadma kõiki kehaosi, siis ma olen sellega täiesti nõus. Uskuge mind, lapsed teavad väga hästi, mis neil püksis on. Seda ei pea tulema ja piinlikkust tekitavalt neile lauluga õpetama. Need lapsed oskavad piinlikkust tunda, uskuge mind. Ärge tehke neile seda, nad ei vaja seda. Las seksuaalõpetust annavad lapsele kodus vanemad," arvas EKRE naispoliitik, kolme lapse ema Kadri Vilba.

Lastega igapäevaselt tegelevad spetsialistid ütlesid aga, tegelik probleem on hoopis selles, et lapsevanemad just ei räägi lastega.

"Kui siin oli juttu ülehoolitsusest, siis mina tooksin näiteid igapäevast, hooletussejätmisest," sõnas ämmaemand ja noortenõustaja Tiivi Pihla, kes on seksuaalkasvatusega tihedalt kokku puutunud viimase seitsme aasta jooksul.
"Kui ma lähen andma loenguid viienda-kuuenda klassi lastele, kus on vanuseks 12-13 aastat, ja nad ei ole midagi kuulnud murdeea muutustest ja nad ei tea oma keha normaalseid funktsioone ja nad häbenevad seda, siis see on väga suur hooletussejätmine. See näitab, et puudujääk on suur," nentis ta.

"Ka 25aastased naised tulevad naistearsti juurde ja ei oska oma keha kohta anda adekvaatset informatsiooni nii, et mina tervishoiutöötajana saaksin aru, mida ta tahab öelda. See on ilmselge märk, et inimesel on väga sügav häbitunne ja see on saanud alguse perekonnast, kui perekond on olnud vastutab lapse kasvatamise ja suunamise eest," seletas Pihla.

Seksuaalkavataja Rita Holm selgitas, et just selle pärast on vaja laulu nagu "Noku ja tussu". "Selleks, et lapsed saaksid aru, et kõik nende kehaosad on võrdsed ja ühtegi kehaosa ei pea häbenema. Kõrvad, silmad, ka see noku ja tussu. Kõik on võrdsed," rõhutas Holm.

"Mille peale inimesed tõusid üles ja mille peale te saite need kommentaarid? Selle peale, et seda tehakse kõik koos. See on suhteliselt privaatne teema," arvas lasteaia Sajajalgne juhataja Eeva Holm, et antud teemat tuleks käsitleda individuaalselt.

"Miks seda tehakse kõik koos? Sellepärast, et lastele õpetataks selgeks nende kehaosad ja et nad ei pea neid häbenema! Siin keegi ütleski umbes nii, et neid peaks häbenema," vastas seksuaalkasvataja Rita Holm.

Hea lugeja, kas sina lubaksid kõnealust laulukest oma lapsel kuulata?