Gustav Ernesaks oma kodus novembris 1983.Foto: Oskar Vihandi
Inimesed
12. detsember 2020, 19:29

GUSTAV ERNESAKS 112 | „Ernesaks kirjutas koorilaulule „Mu isamaa on minu arm“ viisi ülikavalalt!“ (4)

Aasta jooksul viisistas Gustav Ernesaks kaks ülistuslaulu: ühest sai Eesti NSV hümn, teisest kujunes laulupidude lõpulaul, mida esitati Nõukogude ajal rahvusliku hümnina. Kuidas see täna 112 aastat tagasi sündinud heliloojal õnnestus?

Aasta jooksul viisistas Gustav Ernesaks kaks ülistuslaulu: ühest sai Eesti NSV hümn, teisest kujunes laulupidude lõpulaul, mida esitati Nõukogude ajal rahvusliku hümnina. Kuidas see täna 110 aastat tagasi sündinud heliloojal õnnestus?

Doktoritööd kirjutades muu hulgas ka Gustav Ernesaksa (12. detsember 1908 – 24. jaanuar 1993) loomingut uurinud koorijuht ja muusikapedagoog Laine Randjärv pidas Eesti NSV hümni ja „Mu isamaa on minu arm” teemadel Õhtulehele järgmise loengu.

 „Mu isamaa on minu arm”

„Kõigepealt tsiteerin ma oma õpetaja Kuno Arengu mälestusi: „Gustav Ernesaks kirjutas „Mu isamaa on minu arm” 1944. aastal Moskvas, Eesti NSV esinduses (praegune Eesti Vabariigi saatkond). Ta oli mõjutatud käigust Lydia Koidula hauale Kroonlinnas. Aga alles 1947 aastal see laul ilmutati... ja Tuudur Vettik juhatas seda.“

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99