Foto: Kanal 2
Tele
11. detsember 2018, 16:11

Täna „Radaris”: miks Eesti naised ei sünnita ja poola libatohtrite imeravim

Facebookis on sadu gruppe ja lehti üle maailma, mis kannavad nime childfree ehk lastevabadus. Ka Eestis on mehi ja naisi, kellele see on südamelähedane teema. Tänane „Radar” nendega räägibki.

„Vaadates kuhu maailm praegu liigub, siis ma arvan, et siia maailma uute inimeste juurde toomine ei ole nende inimeste suhtes aus,” ütleb teadlikult lasteta elu elav Helen Kask. Nii temale kui ka paljudele teistele on keskkonnatingimused oluline argument laste saamise üle otsustamiseks.

„Ma elan koos abikaasaga, meil on kaks kassi ja hetkel ei tundu, et midagi nagu puudu oleks,” toob kunstnik Fideelia-Signe Roots oma põhjused. Tema hinnangul ei ole Eestis palju neid inimesi, kes julgeks avalikult öelda, et nad ei soovi lapsi. Põhjuseks ühiskondlik mõistmatus või isegihukkamõist.

„Kui me vaatame neid etteheiteid, siis öeldakse, et aga miks minu laps peab teie pensionit maksma. Kui teil ei ole lapsi, siis makske seda lastetusmaksu, sest muidu minu lapsed peavad teid üleval pidama,” tutvustab Nika Kalantar kriitikat.

Seda, miks otsustavad paljud inimesed lapsi mitte saada ja millise kriitika alla nad selle valiku pärast satuvad, näeb saates «Radar».

---

Poolas asuv rahvusvaheline firma pressib end eestlastele agressiivse reklaamiga peale, müües pea kõike ravida aitavaid nn imetooteid.

„Ta teeb potentsi paremaks. Mehed on rahul,” väidab "Radari" eksperimendi ajal Poola kõnekeskuse müügikonsultant tablette kiites ja neid kliendile pähe määrides.

Kõnekeskuse endine töötaja Peeter on oma lühiajalisest tööst selles firmas rääkides kriitiline. „Helistavad inimesed, kellel on tõsised tervisemured. Selle asemel peaksid nad minema hoopis arsti juurde,” tõdes Peeter. 

Loo käigus kandideerime ka ise Varssavis asvasse kõnekeskusesse tööle, et mõista, kuidas petutohtrid töötavad ning mis on selle firma taga.