Sakslasest politoloogiadoktor Florian Hartleb (keskel, musta mütsiga) tõukamas Odini sõdurit.Foto: Kuvatõmmis/Delfi
Eesti uudised
10. detsember 2018, 15:24

Odinlastele appi läinud fotograaf: saime aru, et mees lapsevankriga tahab provotseerida (213)

Fotograafi ja kunstniku Mats Õuna sõnul algas vastasseis Vabaduse väljakul Odini sõdalaste ja lapsevankriga pereisa vahel juba enne seda, kui meediakaamerad tööle pandi. „See tüüp võimles seal päris pikka aega,“ räägib Õun. „Saime aru, et üritas rahvast provotseerida.“

Õuna enda sõnul viibis ta ÜRO rändeleppe vastasel meeleavaldusel puhtast uudishimust. Fotograafina võttis ta kaamera kaasa, et ajalugu talletada, pikaajalise kultuuri- ja ajakirjandustegelasena trehvas ta aga endisi kolleege, kellega törts juttu puhuda.

„Emil Rutiku oli rahvale kõne pidanud ja hakkasin lava eest ära minema, kui nägin, et mingisugune kuradi rähklemine käib,“ ütleb Õun. „Üks vend üritas lapsevankriga pressida läbi kahe venna, kelle selja peale oli kirjutatud Odini sõdurid.“

Jõudnud meestele lähemale, kuulis Õun korduvalt ühte ja sama fraasi: „Minu laps! Minu laps! Minu laps…“

Selgus, et üks mees üritas lapsevankriga lava ette pääseda, kuid Odini jopega mehed seisid tema teel ees. Lava juurde tahtis pääseda sakslasest politoloogiadoktor Florian Hartleb, kes oli Eesti 200 liikmena tulnud erakonna üritusele, mis toimus kohe Vabaduse väljaku kõrval Wabaduse kohvikus.

„Võtsin kaamera välja, et temast pilti teha. Siis hüppas ta mu juurde ja lõi kaameraga objektiivi alla – „Sa ei tee minust pilti! See on keelatud!“,“ meenutab fotograaf. „Ütlesin, et kus sa trügid vankriga. Mine ümberringi! Tema ütles, et ta tahab läbi saada.“

Õuna sõnul saadi koos Odini sõduritega aru, et sakslane tahab minna lava ette provotseerima. Seetõttu seisti tema ümber ega lastud edasi.

Siitmaalt läksid tööle meediakaamerad, kust on näha, et Odini sõdurid ja sakslane arutavad millegi üle. Veel on näha tõuklemist, selgitustööd – „mine lava tagant teisele poole“ –, vankri kangutamist, fašistiks sildistamist ja seda kõike kordamööda. Videopildilt näitab, et tõukamiste ja sildisamiste taga on Hartleb. Teised asjaosalised seisavad tuima näoga ega lase sakslasel edasi liikuda.

Olukord muutub teravamaks, kui Õun paneb oma käe Hartlebi seljale, et sakslasele veelkord anda mõista: „Ära mine lapsega rahvamassi!“ Kuid sakslasele fotograafi seljapatsutus ei meeldi. Ta ägestub, lükkab Õuna endast eemale ning nimetab teda fašistiks.

„Mis sul viga on!?“ ei jää Õun vastusega võlgu, hüüdes nüüd juba politsei järele.

„Kui mina ütleksin talle pedofiil, karjuksin seda üle platsi, kas see oleks solvang? Tema ütles mulle fašist, mina ei ole fašist! Ma olen rahulik Eesti fotograaf-kunstnik,“ räägib Õun päev hiljem.

Pärast seljapatsutusele järgnenud ägestumist olukord vaibub. Sündmuste keerisesse astub naisterahvas, kes vankri meeste vahelt ära viib. Peagi järgneb talle Hartleb ning odinlased ja Õun jäävad sündmusi kohale saabunud politseinikele selgitama.

Õun nimetab ennast emotsionaalseks inimeseks, kuid kiidab end selle eest, et suutis pühapäeval rahu säilitada. „Olin Toompeal, kui Tarandi värk oli. Sain aru, et sa ei tohi midagi vastu teha, muidu tõlgendatakse seda kohe, et EKRE ründas. Seetõttu paningi käed tasku ja lasin ennast tõugata, et näidata, kuidas vastasrind käitub.“