Jean-Claude Arnault (keskel) novembris kohtumajas. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
10. detsember 2018, 11:00

Üks Nobeli auhind jääb täna vägistamissüüdistuste tõttu üle andmata

Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf annab täna, dünamiidi leiutaja Alfred Nobeli 122. surma-aastapäeval üle Nobeli auhinnad, kuid kirjanduspreemia jääb skandaali tõttu välja andmata.

Nobeli kirjandusauhinna saajat valiv Rootsi Akadeemia sattus kriisi, kuna ühe liikme, luuletaja Katarina Frostensoni abikaasat Jean-Claude Arnault'd (72) tabas rida ränki süüdistusi. Kaheksa naist kinnitas, et Arnault oli neid kas ahistanud või lausa vägistanud - mitmel puhul Rootsi Akadeemiale kuuluvatel pindadel Stockholmis ja Pariisis. Noore naise vägistamises aastal 2011 mõisteti  prantslane, kes oli Rootsis mõjukas kultuuritegelane ning sai raha ka Nobeli komiteelt, tänavu novembris kaheks aastaks trellide taha. 

Skandaali ilmsiks tulekul levisid kuuldused, et akadeemia oli olnud Arnault' patutegudest teadlik, kuid neid varjanud. Lisaks pandi tema abikaasale Frostensonile süüks Nobeli preemia laureaatide nimede lekitamist oma mehele. Kuna akadeemia keeldus hääletusel Frostensoni oma ridadest välja heitmast, panid mitu liiget, sealhulgas alaline sekretär Sara Danius ameti maha ning kirjanduspreemia komitee muutus töövõimetuks. Seetõttu jäi tänavune kirjandusauhind välja andmata. Rootsi Akadeemia lubab võitja välja kuulutada uuel aastal koos 2019. aasta laureaadiga.