Šamaan Kotkasulg koos šamaanitrummiga.Foto: Robin Roots
Raamat
9. detsember 2018, 10:00

KATKEND RAAMATUST | Šamaan Kotkasulg: üks naine oli kolm tundi justkui koomas pärast seda, kui ta mängis luba küsimata mu trummi (32)

Tänavu „Eesti selgeltnägijate tuleproovi“ võitnud šamaan Evald Piirisild, kelle hingenimi on Kotkasulg, kasutab oma töös selliseid tööriistu, mida tavaline inimene pole tõenäoliselt näpuotsagagi katsunud. Ja parem ongi, et ei ole – näiteks kui ilma luba küsimata šamaanitrummi näppida, siis võib see päris kurvalt lõppeda.

Järgnev katkend pärineb detsembri algul ilmunud raamatust „Šamaan Evald Piirisild. Kotkasule lend“ (autorid Evald Piirisild ja Evelin Kivimaa).

Milliseid tööriistu vajab šamaan Kotkasulg? Nõnda on ta ise kõnelnud:

„Kotkasulg on Looja püha vägi.

Kotka valge udusulg on esiisa hingeõhk.

Hundikäpp on kaitseks kurjade vaimude ja mustade jõudude eest.

Sau on ühendus kolme maailma vahel.

Trumm on mu süda.

Piip on nelja ilmakaare vägi.“

Oma väesaua ei luba šamaan kellelgi puutuda. „Väesauas on minu jõud, teadmised ja väärikus. Ma kasutan teda väga harva. Võtan saua kaasa vaid auväärsetele kokkusaamistele, näiteks šamaaniüritustele. Sau näitab minu suurust – et ma olen õpetaja, minu käest saad sa tulla küsima,“ räägib Kotkasulg.

Puidust sau pärineb Evaldi lapsepõlveradadelt: 17–18-aastase noorukina tõi ta selle vanaema Helo kodu lähedalt Nelijärve metsast. Kaua aega kasutas ta seda lihtsalt kepina, millele metsas käies toetuda. Šamaaniks saades väärindas ta aga lihtsa puukepi võimsaks väesauaks.

Väga isiklik töövahend on ka šamaanitrumm. Kitsenahast valmistatud trummi ostis Evald ühelt Tartu meistrimehelt. Aga see oli alles nende ühise tee algus. „Trummi väestamine võtab aega. See ei käi nii lihtsalt, et ostad trummi, riputad endale ehteid-kulinaid külge ja oledki šamaan valmis,“ kinnitab Evald.

„Õppisin trummi hingega üheks saama. Trumm oli mul kaasas, kui palusin ühendust Ilma Jõududega. Ma andsin ka trummile nende nelja ilmakaare väge. Samuti andsin Taevaisa, Metsavana ja Maaema väge, et trummi toita. Mida väekamaks trumm saab, seda armsam ta mulle on ja seda rohkem ta mind kõnetab. Trumm annab mulle vastuseid, sest ta viib mind ühendusse teiste hingedega. Trumm on vahendaja. Tema südamerütmi kaudu jõuab info ka minuni. Trumm on mulle nagu teine süda.“

Ilma loata šamaanitrummi võtja võib saada karistada. „Üks naine oli kolm tundi justkui koomas pärast seda, kui ta mängis mu trummi ilma minult luba küsimata,“ räägib Evald. See juhtus nõndaviisi, et Kotkasulg lubas oma trummi mängida ühel mehel, kes aga andis selle omapäi edasi naisterahvale. „Naine käis metsa all trummi mängimas, aga sealt tagasi tulles vajus nõnda lääbakile, nagu oleks kaks pudelit viina ära joonud. Oma jalgadele ta enam ei tõusnudki, nii et ta tuli talutada autosse, mis ta koju sõidutas,“ räägib šamaan.

Paar-kolm tundi hiljem helistas naine Evaldile, et ta ärkas nüüd üles, ja küsis, mis temaga seal metsas õieti juhtus. „Siis taipasin, et juhtunu võis põhjustada minu trumm, mille ta võttis ilma loata,“ räägib Evald. „Naine tundis ennast ikka veel kehvasti. Kutsusin ta järgmiseks päevaks enda juurde ja tegime trummiga lepitust. Mina palusin trummi käest andeks, et ma andsin ta niimoodi üle, et ei kontrollinud. Andsin ka loa, et see naine saaks trummiga leppida. Siis oligi korras. Sellel naisel oli vahepeal elus üleüldse susservusser, täielik segadus, aga nüüd on tal uus töö ja uued sõbrad ja kõik on ülihästi.“

Väärt tööriist on ka hundikäpp, mis kaitseb mustade jõudude eest. „Olen väga õnnelik, et sama hundi neli käppa on minul ja mu väekatel sõpradel. Viisin Reti Toriellale kotkasulgi ja tema kinkis mulle selle käpa,“ räägib Evald.

Rebasega hingesugulust tundva loodusenaise Retiga, kelle käes on teine hundikäpp, sai Evald tuttavaks aastaid tagasi indiaanilaagris. Just nagu ka kolmanda käpa omaniku Siiriga, kes valmistab unenäopüüdjaid ja teeb tätoveeringuid. Neljas käpp kuulub šamaan Anu Pahkale ehk Anubisele, kes võitis „Eesti selgeltnägijate tuleproovi“ 2016. aastal.

Talvise pööripäeva riitus Soone talus 2016. aastal: fotol (vasakult) šamaan Anu Pahka ehk Anubis, šamaan Kotkasulg ning kirjanik ja Soone talu perenaine Kati Saara Vatmann. Foto: Tiina Kõrtsini

Vastavalt vajadusele kasutab Kotkasulg teisigi tööriistu. Kotka udusule paneb ta sageli inimeste kätele ja laseb seda peos hoida – see toob hingerahu. „Udusulg on ühendus inimese hingega. Nii siit ilmast lahkunu hingega kui ka elava inimese hingega. Kui ma panen rituaalidel udusule kellelegi käe peale, siis tema hing elavneb ja muutub soojaks. Kadunukese hingele saan udusulega soovida headust ja armastust,“ sõnab ta. „Udusulg on ühendus lapsepõlveajaga, kui su peas on kapsel veel lahti. Mida vanemaks sa saad, seda suuremaks ja tugevamaks sulg muutub. Sellesse salvestub kõik, mida sa oled õppinud.“

Kotkasulge läheb vaja mitmel rituaalil. Näiteks higitelgi tseremooniatel ja šamaanirännakutel käib käest kätte jutusulg – kõneleb vaid see, kes parajasti kotkasulge hoiab. Kotkasulgedele maalib Evald pilte alati just konkreetsele inimesele mõeldes, kandes sinna nägemuse tema šamaanirännakust. „Sulemaal on ainult selle kindla inimese oma, seda ei saa kellelegi teisele edasi anda ega kinkida,“ kinnitab ta.

Hobusesabapiitsas on koos seitsme suksu sabajõhvid. „Kui ma toon inimest šamaanirännakult tagasi, siis puhastan teda, libistades piitsaga kergelt üle näo ja keha. Kui on vaja midagi pühitseda, siis olen andnud piitsaga kerge nähvaka,“ selgitab Evald.

Hobusesabajõhve põletab šamaan maagilistel rituaalidel, mis on seotud surnute maailma ja teispoolsusega. Teistel rituaalidel levitab lõhna kord salveitoss, siis jällegi viirukid või aroomiõlid. Rituaalidel kasutab Evald enamasti nõusid, mida ta on oma kätega välja võlunud paindlikust ja kuulekast savist. Nii on ta vorminud viirukihoidja oma vasaku käe järgi, millel puhkab kotkasulg. Aroomiõlilamp, piimakann koos peekriga, leivataldrik, küünlajalg ja veel palju muudki – need kõik on võtnud kuju esmalt tema peas ja alles siis vormunud tegelikkuseks.

Loitsude ajal suitsetab ta piibus salveid, mida on ise kasvatanud ja kuivatanud. Tseremooniapiibu abil tõusevad soovid ja palved koos suitsuga üles, taeva poole.

Detsembri algul ilmus raamat „Šamaan Evald Piirisild. Kotkasule lend“, mille autorid on Evald Piirisild ja Evelin Kivimaa. Foto: Evelin Kivimaa

Raamatu „Šamaan Evald Piirisild. Kotkasule lend“ esmaesitlus toimub teisipäeval 11. detsembril kell 17.30 Tallinnas Viru keskuse Rahva Raamatus. Uue raamatu lennule annavad hoogu selle mõlemad autorid, väekas šamaan Evald Piirisild, kelle hingenimi on Kotkasulg, ning kirjanik Evelin Kivimaa.

Raamatu esitlused toimuvad ka kolmapäeval 12. detsembril kell 17.30 Tartus Tasku keskuse Rahva Raamatus ning laupäeval 15. detsembril kell 15.00 Pärnus Port Artur 2 keskuse Rahva Raamatus.