Mart NiinesteFoto: MATI HIIS
Inimesed
7. detsember 2018, 14:04

Mart Niineste: Buzzcocksi Eestis esinemine jäi Pete Shelley privaatsusvajaduse taha pidama

„Proovisime Pete Shelleyt omal ajal „Punkpolitsei“ saatesse Raadio 2-te kutsuda, kuid tulutult,“ möönab punkrokkar ja emeriitmuusikakriitik Mart Niineste. „Samuti uurisin Buzzcocksi kontserdiagentuurist, kas ja mis tingimustel võiks bänd Eestis mängida. Kui õigesti mäletan, jäid need asjad Shelley privaatsusvajaduse taha pidama,“ selgitab ta.

Niineste sõnul oli alternatiivmuusikaringkondades avalik saladus, et Pete Shelley eestlannast abikaasaga Tallinnas elab. „Erinevalt Steve Vanonist (Californiast pärit performance-kunstnik, kes elab Kalamajas - H.L) või Robbie Fieldsist (Californiast pärit punkmuusikaga tegeleva plaadifirma Posh Boy asutaja, kes elab Võrumaal - H.L) hoidis ta madalat profiili ega kippunud kohalikus kultuurielus kaasa lööma,“ sõnab Niineste.

„Kujutan, ette, et ta elas sellist mõnusat vabahärra elu,“ muheleb ta. Punkrokkar kujutab Shelley elu eestis ette nõnda:„Autorikaitsest sadas talle inglise naelu, teinekord käis Buzzcocksiga tuuril tugrikuid teenimas, siis tuli Tallinna, tegi naisele põsemusi, pani jalga toasussid ja tegi endale köögis ühe korraliku tassi teed. Aga see on ainult spekulatsioon,“ muigab Niineste.

Muusiku sõnul pole harv juhus, kui välismaised staarid pärast mõningast Eestis viibist riigist vaimustuses on. Seepärast ei tule talle üllatusena, et punklegend siin ankru heitis. „Elame ikkagi üleilmastumise ajastul, mil maakera on võrreldes Jules Verne'i „80 päevaga ümber maailma“ kirjutamise ajast jäänud veelgi väiksemaks ja vahemaad pole enam takistuseks,“ leiab ta. „Kindlasti on mõnus käia ka pubis nõnda, et mõni su ära tundnud jokkis kodanik ei kipu sulle õhtu otsa seletama, et oh-sa-oled-ju-see-ma-tean-küll-sul-on-see-äge-laul!“

Kui esipunkariteks peab Niineste hoopis Ramonesi, siis Buzzcocksi võrdleb omal moel biitlitega. „Inglismaa arvestuses peame mõnest uuest briti rokinelikust rääkides alati biitlite poole vaatama, milletaoline oli omal ajal ka Buzzcocks,“ leiab Niineste. „Kui Sex Pistols oli kuvandilt kaakide bänd, siis Buzzcocks kujutas endast enam-vähem väliselt viisakaid poisse, kes panustasid pigem traditsioonilisele poplaulule," selgitab muusik võrdlust.

Niineste toob näiteks loo „Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've)“, mis räägib biseksuaalsuse avastamisest. „Samuti ei maksa unustada, et bändi esimene solist oli Howard Devoto, kes lahkus sealt üsna varakult ja tegi oma bändi Magazine,“ märgib punkrokkar.