Siim NestorFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
7. detsember 2018, 13:42

Siim Nestor: Pete Shelley sai Eestis rahulikult ringi käia nii, et keegi ei sikutanud teda

Muusikaajakirjanik ja -kriitik Siim Nestor möönab, et tal endal punklegendiga kohtuda ei õnnestunud, aga üht-teist aeg ajalt kuulis. „Nii palju, kui ma kuulnud olen, siis elas ta siin Eestis abikaasaga vaikselt omaette. Seepärast siia tuligi, et sai siin rahus ringi käia ja keegi ei sikutanud teda,“ sõnab Nestor.

Muusikakriitiku sõnul käis Pete Shelley punkbändiga Buzzcocks Eestist välismaal maailmaturneedel, aga Eestis kordagi ei esinenud. „Võimalik, et ta käis siin kontserte kuulamas, aga samas tean vaid mõnda inimest, kes teda päriselt nägi,“ arvab Nestor. „Kuskilt on meeles, et ta elas Toompeal. Kohalike punkaritega väga ei suhelnud."

Pete Shelley asutatud Buzzcocks oli Nestori sõnul pungilaine üks peamisi teerajajaid ja andnud hoogu sõltumatute plaadifirmade tegutsemisele. „Pete Shelley andis oma esimese plaadi välja täiesti iseseisvalt ja oli sellega teistele eeskujuks,“ selgitab Nestor. „Ja nad laulsid üsna palju armastusest, mis ei ole punkbändile väga omane,“ märgib muusikaajakirjanik.

Erik Morna: Shelley soolokarjääri kraam oli eriti hea

Muusikasõber ja Raadio2 saatejuht Erik Morna Pete Shelley´t isiklikult küll ei tundnud, aga muusiku loominguga oli ta kursis. "Eks nad omamoodi käivitasid Manchesteri punkliikumise 1976. aastal. Nende korraldatud Sex Pistolsi kontsertid innustasid selliseid tulevasi legende nagu Joy Division, The Fall, Morrissey ja isegi Simply Red ja muidugi on nende enda muusika ja Pete Shelley soolokarjääri kraam eriti hea, originaalne ja oma aja kohta uuenduslikult pop," lausub Morna.

Erik Morna Foto: ERLEND ŠTAUB