Pete Shelley tänavu mais Mexico Citys. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
7. detsember 2018, 09:06

Legendaarse punkansambli Buzzcocks laulja suri Eestis (1)

63 aasta vanuses on surnud legendaarse Briti punkbändi Buzzcocks kaasasutaja ja laulja Pete Shelley. Mänedžmendi teatel suri pungilegend neljapäeval Eestis, kus ta juba aastaid elas.

Surma põhjusena kahtlustatakse südamerabandust.

Väljaande Estonian World andmeil elas Shelley Eestis 2009. aastast. Rokkar rääkis 2013. aastal ajakirjale Stuff, et tema abikaasa Greta on Kanadas üles kasvanud eestlanna. Heavy.comi andmeil on naine kunstnik. "Me abiellusime mõned aastad tagasi ja meil oli ainult väike Londoni korter, mis hakkas kitsaks jääma. Tulime [Tallinna] sugulastele külla ja see oli niivõrd kaunis koht," rääkis Pete Shelley viis aastat tagasi Stuffi intervjuus. 

Pete kiitis vanalinna ning siinset vaikust. "Selles kohas, kus ma Londonis elan, undasid kell kolm öösel sireenid. Siin on palju rahulikum ja Ühendkuningriiki on ainult kolme lennutunni tee, nii et me pole sealt ära lõigatud."

Teises usutluses oli Shelley rääkinud, et nad kolisid Eestisse 2012. aastal. Saunas polnud pungiguru selleks ajaks veel käinud, küll aga harjunud kohaliku toiduga. "Õigupoolest sõin ma täna hommikuks kilu... rukis leib peal," rääkis Pete väljaandele The West Australian ning seletas, mida need eestikeelsed sõnad tähendavad.

Eesti keelest sai Pete veidi aru. ""Simpsonite" vaatamisest on kasu," seletas ta. "Kuna subtiitrid on all, siis võid öelda: "Ahaa, seda see siis tähendabki.""

Katsetas bändi algusajal ka homosuhteid

1970. aastatel Boltonis moodustatud Buzzcocks oli tuntud lihvituma saundi poolest kui Sex Pistols, kuid oli muusika poolest võrdväärselt mõjukas, ütles BBC muusikakorrespondent Lizo Mzimba.

Ansambel ütles Twitteris, et Shelley on Ühendkuningriigi mõjukamaid ja viljakamaid laululoojaid, kes jõudis viis aastakümmet kestnud karjääri jooksul nii oma bändiga kui ka sooloartistina inspireerida mitut muusikute põlvkonda.

Buzzcocksi algusaastatel tunnistas Shelley oma biseksuaalsust. Bändikaaslane Steve Diggle ütles 2014. aastal ajakirja Vice Magazine intervjuus, et Pete oli tollal homoseksuaalsusega eksperimenteerinud. "Kõik, mis 1976. aastal oli skandaalne, oli teretulnud tegevus." Diggle ütles toona, et Shelley on teist korda abielus ning tal on lapsed. Ka oma suhet Pete'iga nimetas Diggle teises intervjuus omamoodi abieluks. "Oleme teineteist tundnud kauem kui aastate jooksul olnud sõbratare ja abikaasasid," nentis ta väljaandele Pitchfork. "Olen Pete'i tundnud 33 aastat. Me oleksime nagu abielus. Bändis oled, kurram, abielus lausa nelja inimesega."

Menukirjanik: osa mu noorpõlvest on nüüd surnud

Mitmed kuulsused on Shelleyle sotsiaalmeedias liigutava järelehüüde teinud. "Oh issand, kuidas ma Buzzcocksi armastasin," õhkas ansambli Everything But The Girl lauljatar Tracey Thorn. 

Kirjanik Neil Gaiman ("Ameerika jumalad") nentis: koos Shelleyga suri osa tema enese noorpõlvest, vahendab The Independent.

Buzzcocks läks 1981. aastal laiali, kuid tuli juba 1989 uuesti kokku ning tegutses tänini. Bänd, mille ülejäänud liikmed on Steve Diggle, Chris Remington ja Danny Farrant, pidi 14. detsembril esinema Hollandis ning tuleva aasta 21. juunil Londoni kuulsas Royal Albert Hallis. 

Daily Maili teatel kuulutas Buzzcocks hiljaaegu, et annab 25. jaanuaril uuesti välja oma esimesed kaks albumit "Another Music in a Different Kitchen" ja "Love Bites", mille ilmumisest möödus tänavu 40 aastat.