Foto: Axel Bueckert / Vida Press
Maailm
7. detsember 2018, 16:07

TEADLASED: vandenõuteoreetikutel on palju ühist usklikega (30)

Rühm Prantsuse ja Šveitsi psühholooge uuris, miks kaldub osa inimestest kergemini uskuma vandenõuteooriaid alates sellest, et 11. septembri terrorirünnakuid ei toimunud, ja lõpetades sellega, et inimene pole iial oma jalga Kuule tõstnud.

Teadlased leidsid, et vandenõuteoreetikud arvavad teistest sagedamini, et „kõik juhtub põhjusega“ ja asjad on „ette määratud“. Selline maailmavaade seob neid kreatsionistidega, kes usuvad, et maailm ja elu on mõne kõrgema olevuse loodud.

„Mõlemad need ususüsteemid on seotud ühe võimsa tunnetusliku eelhoiakuga, mida nimetatakse teleoloogiliseks mõtlemiseks,“ märgib ajakirjas Current Biology avaldatud uurimuse üks autor dr Sebastian Dieguez. See tähendab, et igas olevuses ja sündmuses nähakse eesmärgipärasust. Teleoloogilise mõtteviisi esindajad nõustuvad näiteks väidetega nagu „Päike tõuseb, et meile valgust anda“ või „Mesilaste eesmärk on tolmeldamine“, kirjutab Independent. 

Teleoloogilise mõtlemise, kreatsionismi ja vandenõudesse uskumise koosesinemine tulid esile nii 1250 osalejaga Prantsuse uuringust kui ka kahest Šveitsis läbi viidud küsitlusest, kus osales 150 ja 700 inimest.

Seda, et vandenõuteooriad rajanevad teleoloogilistele põhjendustele ning seovad kõik loodusnähtused ja maailma sündmused mingi lõpp-eesmärgiga, peavad uurijad nende teooriate suurimaks nõrkuseks ning loodavad, et vandenõude ja religioonide sarnasusele tähelepanu tõmmates aitavad nad inimestel neisse kriitilisemalt suhtuda. 

Vandenõuteooriatele aldis mõtteviis võib viia tõsiste tagajärgedeni – näiteks kui lapsi ei vaktsineerita ja eiratakse kliima soojenemist.