Jürgen LigiFoto: Jörgen Norkroos
Tele
5. detsember 2018, 21:23

Jürgen Ligi: Keskerakond ja EKRE on ühe tagumiku kaks kannikat (87)

Tänases "Pealtnägijas" andis intervjuu Reformierakonna poliitik Jürgen Ligi, kes Eesti rahvale arvatavasti enim oma särtsakate ütlustega on silma jäänud. Ta on öelnud Kadri Simsonile: “Ah, ära kaaguta, palun ole vait.", Kaja Kallasele: “Kaunid suured silmad on tavaliselt olnud kinnise suu kohal." Ka sotsiaalmeedias nimetas toonane minister Ligi ametikaaslast "sisserändaja pojaks roosast erakonnast."

See on vaid väike loetelu teravamatest tsitaatidest, mida Ligi aastate jooksul lendu on lasknud. Mees, kes on käes hoidnud nelja erinevat ministriportfelli, ja on sellega rekordiomanik, justkui toitub avalikest vaidlustest. Vähemasti korra on tema kõnepruuk mõjutanud ka valitsust. Mehe sõnul tekib torm, kui mõtted kontekstist rebitakse.

“Omas kontekstis on neil olnud tähendus, kui võtta need kontekstist välja, kasvõi aastad hiljem, kaasa-arvatud Kadri justkui aadressil öeldud asi, ei olnud talle öeldud, ka Kaja suunas ei olnud öeldud see asi. See on sildistamine," kaitseb Ligi väljaütlemisi. "Ma ei mõelnud seda niimoodi. Kadri ei kuulnud ise seda, see ei olnud Kadrile öeldud, see oli teistmoodi mõtlemine, millele anti teistsugune tähendus. See on mage tegelikult," lisab ta. 

Ligi on poliitikas figureerinud juba 90ndate keskpaigast, esimese ministriportfelli haaras 2005. aastal Andrus Ansipi valitsuses, kui sai kaitseministriks. Tal on olnud karjääris tõuse ja mõõne, kui tüüris riigi majandust sügava kriisi ajal, kuid pidi ameti maha panema oma reljeefse suuvärgi tõttu, kuna viitas samasse valitsusse kuuluva Jevgeni Ossinovski etnilisele päritolule. Pärast vahepeatust naases ta juba aasta pärast 2015. aastal haridusministriks ja seejärel kohe välisministriks. Pärast Taavi Rõivase valitsuse lõppu loksub Ligi koos oravaparteiga juba kaks aastat opositsioonis. 

Ligile paistab opositsioonis olemine aga meeldivat. “Abilised puuduvad, ise tuleb teemad üles leida, katta umbes viie ministri valdkonda ja võidelda siin ei tea millega. Mina olen alustanud opositsioonist, ma tunnen end seal väga tugevalt. Ma olen palju paremini ette valmistatud, kui on ministrid," kritiseerib Ligi valitsuse ministreid. "Mul on ju pikemad kogemused. Ma ei ütle, et ma olen neist targem, keegi on mingis asjas targem, aga mitmekesisus ja haridus on need millele, ma võin toetuda, mis annavad enesekindlust."

Ligi lemmikteemaks on kindlasti rahandus, praegust rahandusministrit Toomas Tõnistet hindab ta väga madalalt. "Ei Sester ega Tõniste vasta rahandusministri standarditele. Elementaarse ettevalmistusele ja selgroo pärast," ütleb Ligi. 

Ligi sugulase Indrek Tarandi kohta: ta on poliitikuna suur pettumus

Ligil oli oma roll ka suures ÜRO rändeleppe draamas ning Indrek Tarandi skandaalis. Ligi sõnul on rändelepe tõsine probleem. "See ei ole tühine paber. Eesti rändepoliitikahuvide deklareerimine on see, mida asja juures saame teha. Mul ei ole olnud mingit rolli Indrek Tarandi klounaadis. Kui mõelda, kes kellele jalaga andis, siis mina selles ei osalenud." 

Eelmisel nädalal lajatas Ligi sotsiaaldemokraatliku erakonna ridades kandideeriva Indrek Tarandi kohta sotsiaalmeedias: “Ennast nautiv ja jõukas sots läks siin inimesi pilkama, nende meeleavaldust enda meelelahutuseks muutma.”

“Ta (Tarand - toim.) ei saanud ju midagi. Ta läks ise norima. Ta ei saanud füüsiliselt haiget, vaid vaimselt. Mina näen seda nii, et EKRE valas maja bensiiniga üle ja Tarand läks tõmbas tikku ja nautis seda tulekahju," kommenteerib Ligi toimunut. 

On aga väheteada fakt, et Ligi ja Tarand on esivanemate kaudu ka sugulased. Siiski ei karda mehed vastastikku teineteist kritiseerida. "Minu põhiline kriitika on suunatud sellele, et ta klounaadiga ja provotseerimisega tegeleb. Ka Facebookis, sotsiaalmeedias oma karjääri rajab. Kogu poliitilist debatti lavale ronimise, hullamise ja mikrofoni rebimise peale viia on kehva. Kui vaadata tema repliike sotsiaalmeedias, siis pole need isegi naljakad, rääkimata, et need kuidagi haakuks," ütleb Ligi. 

"Mina enamasti olen teemas sees, ka lõõbin, aga Indrek kasutab pidevalt samu vormeleid: “Aga teie seal, aga see Ansip!” Need ei haaku teemaga. Poliitikuna on ta suur pettumus, ta on nii tühine oma sõnavõttudes. Selle asemel, et rääkida ühiskonnakorraldusest, otsib ta nägelusi, ükskõik, kas lossiplatsil või sotsiaalmeedias," lajatab ta. 

Kui sugulane Indrek Tarand noppis kahel järestikusel europarlamendivalimisel mäekõrguse saagi, siis Jürgen Ligi sai nelja aasta eest Viljandi- ja Järvamaalt 6800 häält ja isikumandaadi riigikokku.

Kangetest sõnadest ei pääse ka Keskerakond ja Jüri Ratas

Ka peaminister Jüri Ratase suunas on Ligil üht-teist öelda. "Ta ei juhi midagi, juht on ikka see, kes juhib debatte, seisukohti. Mina tühja kõminat ei aktsepteeri liidrina, liider peab olema inimene, kes oskab väidelda, vastata küsimustele, mitte jagada šokolaadi. Küsimus ei ole selles, kas ta on hea inimene, vaid kas ta on liider, seda ta kindlasti ei ole. Meil on alati olnud sõnakad peaministrid, kes ütlevad ebapopulaarseid asju, ajavad inimesi vihale, aga ei jäta seisukohtade võtmist oma koalitsioonipartneritele. See on olnud Andrus Ansipi stiil ja tegelikult ka Taavi Rõivase stiil," sõnab Ligi. 

Kuidas hindab Ligi Kaja Kallase võimalusi peaministriks saada? "Kaja Kallasel on keeruline, sest tal on lühike staaž. Me oleme talle igal juhul toeks. Ta võib öelda, et tal on kõige parem meeskond. Peame sellega töötama, tõstma esile oma tugevusi ja Kaja tugevusi," nendib Ligi.

Kunagist väljaütlemist Kaja Kallase suunal (kaunitest silmadest kinnise suu kohal) nimetab mees aga häbematuks rahvaluuleks. "Seda kasutati, nagu ma ütleks, et hoia suu kinni. Seda ekspluateeriti algusest peale. Selle asja nimi oli, et räägi omadega!" selgitab Ligi. 

Kui minevikus on valimiste ajal teineteist kõvasti vastandanud Keskerakond ja Reformierakond, siis kas nüüd võib juhtuda Reformierakonnaga nagu Isamaaga, kes vaikselt hääbub ja omavahel hakkavad vastanduma hoopis EKRE ja Keskerakond?

"Keskerakond ja EKRE on ühe tagumiku kaks kannikat, neil on väga kattuvad päevakorrad siiani Kremliga, neil on sarnased huvid," vastab Ligi. "Mis EKREsse puutub, siis nemad ei osale ju debattides. Nad ei osale väide-väide vastu väitluses mitte kunagi. Paar meest neist on head kõnepidajad, aga nad ei väitle, nad deklareerivad. See on väga erinev," lisab ta. 

2019. aastal toimuvate valimiste kohta ja tulevase valitsuse teemal rääkides loodab Ligi, et peaministriks ja valitsuse moodustajaks saab siiski Kaja Kallas, mitte Jüri Ratas. Kusjuures Ligi usub tõenäolisema variandina, et valitsus moodustub Keskerakonna ja Reformierakonnaga. "Ma arvan tõesti, et teised äärmused on end pigem valitsusest välja mänginud, ka sotsid. Muidugi võib seal tulla Keskerakond-sotsid ja mingi pasteedivalitsus," ütleb ta. Ministriks saamist Ligi aga enam tõenäoliseks ei pea.