Peeter Rebane Tallinnas Vene teatris ühe suurema massistseeni võttel.Foto: Herkki Erich Merila
Film
5. detsember 2018, 18:25

PURGIS! Peeter Rebase esimese mängufilmi "Tulilind" võtted said Maltal lõpu

Möödunud nädalal lõppesid Peeter Rebase esimese täispika mängufilmi “Tulilind” võtted, millega oli seotud üle saja näitleja ja filmitegija 12st erinevast riigist.

“Tulilinnu” viimane võttepaik oli päikesepaisteline Malta, kuid enne seda vältasid filmivõtted enam kui kolme kuu jooksul erinevates Eestimaa paikades. Filmimeeskonda kuulus üle saja rahvusvaheliselt tunnustatud näitleja, kunsti- ja filmieksperdi, kes taaselustasid pea pool sajandit tagasi toimunud tõsielul põhinevad sündmused. 

1970ndatel aastatel Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Eestis punavägede õhuväes aset leidva linaloo tegevus võeti suures osas üles Ida-Virumaal Sompas, kuhu ehitati ajastutruu õhuväebaas. Tartu lennundusmuuseumist laenati selleks puhuks ka kuulsaimat Vene hävituslennukit MIG21.

Filmi režissööri Peeter Rebase sõnul tuli ajastutruu olustiku loomiseks küllaltki palju vaeva näha, sest igapäevaseid nõukogudeaegseid esemeid, aga ka sõjatehnikat ei ole enam kuigi palju säilinud. “Filmisime kokku enam kui kümnes Eesti linnas või asulas, kuhu lõime ajastule omased ja looga sobivad võttepaigad,” selgitas Rebane, et ka kohalikele pakkus see omajagu põnevust ja kõneainet.

Võtteplatsil võis kohata kaheteistkümnest erinevat riigist tegijaid. Näiteks oli kohal Inglismaalt pärit juuksur Marco Iafrate, kes on sättinud nii tuntud lauljate ja tippmodellide juukseid ning Soome üks hinnatumaid kostüümikunstnikke Marjatta Nissinen. Eesti tegijatest olid filmiga seotud operaator Mait Mäekivi, kunstnik Franka Vakkum, fotograaf Herkki Erich Merila, valgusmeister Taivo Tenso jpt.

“Firebird” on Harvardi ja Lõuna-California Ülikooli lõpetanud Peeter Rebase esimene täispikk mängufilm. Tõsielusündmustel põhinev linateos on kirjutatud koos peaosatäitja Tom Prioriga ning selle produtsendiks on Brigita Rozenbrika. Filmis teeb kaasa rahvusvaheline seltskond tõusvaid talente eesotsas Tom Prior’i (“The Theory of Everything”, “Kingsman: The Secret Service”) Oleg Zagorodnii (“The Choice”, “Dzhamayka”) ja Diana Pozharskaya’ga (“The Unknown Soldier”, “Hotel Eleon”).