KÜBARAVABA: Suurbritannia suursaadik Theresa Bubbear võõrustas kolmapäeva õhtul ülikooli kohvikus tartlasi.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
5. detsember 2018, 17:59

FOTOD | Briti teepidu Tartus: Kübar ei olnud kohustuslik

„Ma olen oma elus kübarat kandnud ainult kaks korda - Buckinghami palees, kui ma kohtusin kuningannaga. Ma arvan, et inimesed peaksid end mugavalt tundma ja kübara kandmise kohustust ei ole, pealegi ei ole ju kuninganna sünnipäev,“ ütleb Suurbritannia suursaadik Theresa Bubbear kolmapäeval Tartu Ülikooli kohvikus vahetult pärast inglisepärase teepeo avamist.

Kübaraid tõepoolest silma ei jää, kuigi suusaadiku sõnul olla Rakveres sarnasele üritusele saabunud õige mitu kübaraga daami. Sügisilmale ja tööpäevale sobivalt on Tartu külalised saabunud tavariietes, suursaadik räägib inimestega ja jagab autogramme. Kohal on tuntud tartlasi, välistudengeid, lihtsalt uudishimulikke. Pakutakse teed – loomulikult piimaga, torti ja küpsiseid.

"Tore on korralikku inglise keelt kuulata," ütleb tartlanna Tiiu, kes teeõhtule sattus pooljuhuslikult. "Ja need laulvad Fiji sõdurid on ka toredad, üldse mitte inglaslikud. Aga tort on maitsev."

„Mind üllatasid koolinoored,“ meenutab suursaadik oma Tartus käigu suurimat üllatust. „Nad räägivad vist paremat inglise keelt kui mina. Nad küsisid väga huvitavaid asju, neil maailmast väga mitmekülgsed teadmised.“

Suure kiituseni jõuab suursaadik Eesti Rahva Muuseumist rääkides, mis tema meelest on parim muuseum maailmas: „Minu lemmikkohaks seal on keeltepuu. Ma olen hariduselt lingvist ja 20 aastat tagasi õppisin soome keelt. Seal ma võiksin istuda suisa lõputult.“

Asesaadik Alison Beckett toob ERMiga seonduvast välja Kukruse emanda, keda ennast ja temaga koos leitut uuriti koos Liverpooli Ülikooliga.

Suurbritannia suursaatkond külastas lõppeva aasta jooksul Eesti kõiki maakonnakeskusi ja Tartu oli saatkonna viimane sihtkoht. Sellega tähistas saatkond kahe riigi sõpruse sajandat aastapäeva – 12. detsembril 1918. aastal saabus noorele Eesti riigile appi briti mereväe eskaader ja seda loetakse riiklike suhete ametlikuks alguseks. Praegu resideerub NATO lahingugrupi koosseisus Eestis 800 briti sõdurit.