Teleprodutsent Raivo SuvisteFoto: Alar Truu
Tele
5. detsember 2018, 16:00

Teleprodutsent Raivo Suviste: Kanal 2 plaan kõike ise tootma hakata meenutab kunagist külaelu, kus kõik lapsed tehti omavahel ära (11)

Viimased nädalad on kodumaisele telemaastikule toonud palju segadust. Kanal 2 loobus ootamatult produtsent Teet Margna kahest tippsaatest. Kuluaarides sosistatakse, et Kanal 2 suur plaan ongi produktsioonifirmade saated kanalist välja lüüa ja raha kokku hoidmise eesmärgil ise kanalisse programmi tootma hakata. Suurte produktsioonifirmade juhid antud teemal sõna võtta eriti ei taha. Siiski rääkis Õhtulehega teleprodutsent Raivo Suviste, kes nendib, et temalgi pole Kanal 2 plaanidest aimugi. “Samamoodi loen mina ajalehest selle kohta. Ega keegi meile midagi rääkinud ei ole,” nendib ta. 

Suviste sõnul ei tea ta Kanal 2 plaanide kohta küll midagi, kuid TV3 kohta tõdeb ta, et ta ei näe, et see kanal oleks teinud drastilist kannapööret. “Ma ei näe küll, et sealt oleks inimesed töölt lahkunud või programme tõmmatakse kokku,” ütleb ta. 

Suviste sõnul ongi Eesti telemaastik väga killustunud, osati tuleneb see sellest, et tänapäeval on oma televisiooni hakanud tegema ka suuremad meediaväljaanded, nagu Delfi, Postimees ja Õhtuleht. Telemaastiku killustumisest rääkis BEC produktsioonifirma ninamees juba 2017. aastal Õhtulehele antud intervjuus, kus nentis, et ükski telekanal ei jaksa enam toota suuri telesaateid- ja sarju, sest neid on kallis teha. Toona nentis Suviste, et löögi all on tema toodetud sarjadest nii “Siberi võmm” kui “Kättemaksukontor”. “Siberi võmmi” saatus on praeguseks juba selge - sellest seriaalist Kanal 2 loobus. Kuid TV3s jooksva “Kättemaksukontori” tulevik on Suviste sõnul helgem ning juba praegu filmitakse kevadise hooaja osasid. 

Suviste arvates ongi käes aeg, kus kaks suuremat telegruppi, Kanal 2 ja TV3, hakkavad oma tegevuses korrektiive tegema. “Suurem probleem on ka selles, et tulevikutelevisiooni mudel on teistsugune kui praegu. Küsimus on, kuidas seda ära majandada? Reklaami kümneminutiliste plokkidega müümine programmi vahel on ilmselt oma aja ära elanud. Nüüd tuleks süvitsi mõelda, mismoodi sisuliselt edasi minna,” nendib Suviste. 

Suviste sõnul liigub kaasaegne televäljund siiski Netflixi ja muude taoliste voogedastusteenuste poole. Kuid Eesti väiksuse tõttu on Suviste arvates siin raske sellist programmi toota, osta ja müüa. 

Kuid mis saab produktsioonifirmadest stsenaariumi korral, kui Kanal 2 väidetav plaan oma teleprogrammi tootmist muuta siiski täitub? “Eks siis teleturg teiseneb. Ma ei usu, et Kaupo Karelson või Teet Margna tööta jääksid. Aga ma arvan, et igal juhul verevahetus programmi tootmisel kulub ära. Kui kõike tahetakse ise teha, hakkab see meenutama aastakümnete tagust külaelu, kus kõik lapsed tehti omavahel ise,” põrutab Suviste.

Samas kiidab telemees, et Kanal 2 poolt toodetud hommikuprogramm “Hommik!” on kanalil kenasti toimima saadud. “Siiski usun, et ühel hetkel saadakse sellest aru, et kõike päris ise toota ei suudeta. Aga samas, ma ju ei tea, kas see on neil suund või ei. Kanal 2 ju puikleb ega anna selgeid vastuseid,” ütleb Suviste.

Produktsioonifirma Ruut ninamees Kaupo Karelson ütleb, et Kanal 2 kohta toimuvat peab uurima Kanal 2 enda käest ning temal selle kohta midagi öelda pole. Uurides, kas ja kuivõrd tema produktsioonifirma töömaht viimastel aastatel muutunud on, vastab ta: “Meie käest ikka tellitakse saateid. Töömaht kogu aeg telemaastikul muutub, vahel on suurem projekt, vahel väiksem. Ma ei oska midagi öelda.”

Produktsioonifirma Reede omanik Tuuli Roosma ei soovinud samuti Kanal 2 väidetavaid plaane kommenteerida, öeldes, et ei pea seda heaks tooniks, et ta leheveergudel Kanal 2ga toimuvat kommenteeriks.