Foto: Kuvatõmmis
Tele
4. detsember 2018, 20:30

„Sotid selgeks“ paljastas Facebooki kelmuse, müüja eitab klientide petmist (57)

„Sotid selgeks” paljastas Facebookis toimuva kelmuse, kus nimede Ka Dy, Kady Kolk ja Diana Vest taga peitub Kady Kolk, kes inimestel nahka üle kõrvade tõmbab. Hetkel on nimekirjas 84 inimest, kes on tellinud läbi Facebooki kuulutuse erinevaid tooteid, kuid jäänud ilma nii kaubast kui ka rahast ning Kadyga, kes kuulutuse üles pani, pole võimalik enam kontakti saada.

„Süsteem töötas nii, et ta pani Tartu kuulutajasse üles, et tellib hea hinnaga riideid. Kui mõni inimene kirjutas kommentaaridesse, et soovib osta, kirjutas müüja kohe postkasti oma kontonumbri, kuhu raha kanda,” räägib Tuulike, kes tellis oktoobris 18eurose parka ning pole seda siiani kätte saanud. Ta teab ka inimest, kes tellis augustis ja pole kaupa siiani saanud. Olenevalt kaubast varieerub tarneaeg ühest nädalast 60 päevani.

„Kui talle kirjutasin, et tahaksin kauba jälgimiskoodi saada, vastas ta, et tegeleb sellega, kuid kuna on hetkel laevas ja internetiühendus puudub, ei saa ta selle otsimisega tegeleda. Seda ütleb ta paljudele. Kui kahtlustasime pettust, kirjutasin talle uuesti, aga siis ta mulle enam ei vastanud. Minule teadaolevalt pole keegi kunagi tellitud kaupa saanud. Meie grupis on ligi 100 inimest ja tellimuste kogusumma ulatub 3000 euroni,” sõnab Tuulike.

Vahepeal tuli mängu ka Jaan Kõivik, kelle kontole paluti raha kanda. „Laenasin talle oma pangakaarti. Ma ei tea, mis jama tal endal oli,” kommenteerib Kõivik olukorda. Jaani sõnul pole tal aimugi, kui palju raha tema kontolt läbi käis.

Tartu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Üllar Sõmera lausub, et viimase nädalaga on neile laekunud mõnikümmend avaldust. „Meil on info, et pettasaanud inimesi on rohkem kui avaldusi. Täna menetleme neid väärteomenetluse korras ja väärteo puhul saame rääkida rahatrahvist kuni 1200 eurot või arest.” Arvestades, et igat avaldust vaadatakse eraldi ning praegu on kaup saamata 100 inimesel ning ostude kogusumma on ligi 3000 eurot, võib Kadyt oodata kuni 120 000 euro suurune trahv või kuni 3000 päeva aresti.

Kady sõnul on kõik kontrolli all

„Avalduse on teinud ka ostja, kelle ostusumma ületab 300 eurot ning oleme alustanud kriminaalmenetlust, mille puhul saame rääkida juba vabaduse kaotamisest. Menetleja on Kadyga kontaktis olnud. Kady omalt poolt on menetlejale kinnitanud, et kaup on teel ja kohe saabumas, aga ta ei ole meile esitanud oma juttu kinnitavaid tõendeid. Põhjendamatult politsei edasi ei oota, vaid kontrollib oma võimaluste ulatuses tõendid üle ja teeb otsuse,” lausub Sõmera.

Pärast pikka viivitust ja vabanduste otsimist on ka Kolk ise nõus kaamera ette astuma. „Olen tellinud umbes 500 inimesele, 60 inimest tahavad tellimust tühistada ning nelja inimese tellimuse tarneaeg on üle läinud. Neile olen tänaseks tagasimakse teinud. Kõik saavad oma kauba kätte ja see, kes mingil põhjusel ei saa, saab 100% raha tagasi.” Tegelikult ootab tagasimakseid aga 47 inimest, kelle kauba kättesaamise aeg on üle läinud. „Mulle küll ei ole 47 inimest kirjutanud, et neil aeg üle on,” vastab selle peale Kady.

Näidates Kolgile põhjalikku Exceli tabelit, sõnab ta, et ei oska midagi öelda. „Mina lähen teisipäeval politseisse ja pean kõik tõendid kaasa võtma.” Raamatupidamist Kadyl ei ole ning ta sõnab, et üritab AliExpressis asjad korda saada. Tuulikesele ütleb ta, et võib talle õhtul jälgimiskoodi saata, kuigi väitis varem, et tal pole kodus internetti. Kui meeskond talle interneti jagamist pakub, sõnab Kady, et tal pole telefoni. Tuulike pakub talle enda telefoni, kuid Kady sõnab, et ei saa teise inimese telefonis enda Gmaili kontoga sisse logida. „Minu telefon kadus ära, mu mees vahetas minu Gmaili konto parooli ära, kuid me kumbki ei mäleta seda,” üritab Kady end välja vabandada.

Kolm päeva hiljem sõnab Tuulike, et paki jälgimiskoodi ega raha pole saanud ei tema ega ka keegi teine. Pühapäevase seisuga ootab oma kaupa või raha juba 104 inimest.