Pilt on illustreeriv.Foto: AFP/Scanpix
Tele
4. detsember 2018, 15:58

Täna „Radaris“: narkodiiler räägib suu puhtaks ning proovile pannakse poliitikute empaatiavõime

Mida narkodiilerid tegelikult inimestele müüvad? Kõige parema vastuse sellele küsimusele oskavad anda muidugi surmamüüjad ise. "Radar" kohtus narkodiileriga, kes on mustal turul tegutsenud pea 15 aastat.

Tallinn. Laupäeva keskpäev. Meie diiler, nimetame teda Aljošaks, plaanib kohe hankida 50 grammi keelatud aineid. "Raha on vaja... Raha ei jätku enam siis, kui kaotad töö. Kõik algab siis, kui palk on väike. Algab, kui rahast puudu tuleb. Ja kui tekivad võlad, on sama lugu," nimetas mees mõned põhjused, miks ta hakkas keelatud aineid müüma.

Kuid Aljoša on ka ise juba pea 20 aastat narkosõltlane. Tema jaoks läks teema suuremaks, kui ta sai aru, et narkot hulgi ostes avaneb talle ligipääs odavamale kraamile ja ta saab sellega veel raha teenida.

"Radaris" paljastatakse, mida Aljoša inimestele müüb, kes on tema peamised kliendid ning mida mees enim kahetseb.

- - -

Valimised lähenevad, aga tuhandetel valijatel ebavõrdsed võimalused. "Erivajadustega inimestega ei arvestata nullist," räägib nägemispiiranguga Jakob, kes on üks 150 000 Eestis elavatest puudega inimesest ja ühtlasi potentsiaalne valija, kel ligipääs paljudesse kohtadesse on piiratud või sootuks puudub.

"Radari" eksperiment näitab, kas puuetega inimesed pääsevad kergelt poliitikute jutule ning kui palju on erakonnad oma programmi koostamisel nendega arvestanud. "Loodame, et siin tfu-tfu-tfu ei juhtu midagi," oletab EKRE erakonna esindaja Helle-Moonika Helme.

"Lõppküsimus on jälle see, et kui ükskord hakatakse koalitsioonilepingut tegema ja raha lugema, et palju meil millekski piisab," tunnistab endine sotsiaal- ja riigihalduseminister Keskerakondlane Jaak Aab.

Vaata lugusid "Radaris" täna kell 20 Kanal 2s.