"Litsid"Foto: Erakogu
Tele
4. detsember 2018, 15:41

„Litsid“ kolivad? Mart Sander käis oma telesarja teistele telekanalitele pakkumas (14)

TV3 ekraanil jooksis Mart Sanderi ajalooline draamasari „Litsid“, mis oli enne „Panga“ tulekut Eesti kalleim seriaal. Mõni aeg tagasi ütles Mart Õhtulehele, et võttemeeskond on ka teiseks hooajaks valmis, kuid TV3 polnud veel stardipauku andnud. Nüüd on Õhtulehele saabunud vihje, et Sander on käinud sarja ka teistesse kanalitesse pakkumas.

„Ütlen sama, mis mõne kuu eest – võttemeeskond on stardipakul valmis,“ jääb Sander kõlakate osas kidakeelseks. „Näitlejannadel on stsenaariumid peas, kostüümid on triigitud, kübarad on vormitud, Sausti mõis koristatud. Kahjuks lasime mööda ideaalse sajandi suve – II hooaja tegevus toimub suures osas 1941. aasta kuumal suvel, kui Punaväed hävingut külvates Eestist põgenesid ja Saksa väed Baltimaad vabastasid – vähemalt tavaelaniku silmis. Noh, takkajärgi teame, et päris nii ilus see ei olnud. Aga mis oli ilus, oli suvi!“

Kui võtted praegu käima läheks, saaks suvestseenid filmida alles järgmisel suvel, kohe kui ilm lubab. See tähendab, et teine hooaeg võiks teleekraanile jõuda kõige varem 2019. aasta sügisel. Kanalivahetust Sander siiski kommenteerida ei soovi. „TV3 on siiani meie kodu, aga eks elus tuleb ikka ette olukordi, kus kodu vahetatakse,“ ütleb ta ja lisab, et praegu on päevakorras hoopis täispikk mängufilmiversioon, mis ühendab esimese ja teise hooaja vahele jäävad sündmused.

„Litsid“ on hoolimata teise hooaja teadmata saatusest siiski mõnuga oma elu elama hakanud. Näiteks on Mardil plaanis koos teise hooajaga välja anda ka romaanitsükli kolmas osa. Esimesed kaks on olnud populaarsed ja trooninud nii raamatupoodide kui ka raamatukogude laenutuste edetabelites. Sarja peategelane proua Kukk, keda kehastas Merle Palmiste, elab aga edasi monoetenduses. Sander on Merle Palmistele kirjutanud monoetenduse „Proua Kuke päevik“, mis jõuab lavale järgmisel suvel. Näidendis seisab elunäinud proua Kukk silmitsi oma noorusega, leides juhuslikult oma neiupõlve päeviku. Mõtiskledes seda lugedes nooruse, vanaduse, meeste ja abielu üle, hakkab teda painama päevikust rebitud, puuduv lehekülg.

II Maailmasõja teemaline draamasari „Litsid“ jõudis vaatajate ette tänavu kevadel. Kroonika meelelahutusauhindade jagamisel viis Merle Palmiste selle eest koju aasta teleseriaali näitlejanna auhinna. Maailma suurimas filmiportaalis IMDB on „Litsid“ praegu eesti teleseriaalidest kõige kõrgema rahvusvahelise reitinguga – 8,7 punkti. Sama kõrge reiting on ka maailmas ülimenukal ajaloosarjal „Downton Abbey“. Sel sügisel alustas „Litsid“ ka teiste riikide ekraanil – avapaugu andis Ukraina televisioon, läbirääkimised käivad Soome televisiooniga.