Saund
2. detsember 2018, 17:44

ÕL VIDEO | Salvador Sobral: proovisin pärast operatsioonist taastumist laulda ja see kõlas kohutavalt!

„Kuigi olen väga kuulus, ei tunne inimesed mind ära, sest lõikasin oma juuksed lühikeseks ning olin Eurovisioni ajal väga kõhn. See on veider, aga olen ka ise veider. Üks päev juhtus minuga samuti kummaline lugu – sõitsin taksoga ning juht küsis, millega ma tegelen. Varem oleks see mõeldamatu olnud. Kuid see on ideaalne, sest mulle ei meeldi kuulsus,” räägib 2017. aasta Eurovisioni võitja Salvador Sobral.

Salvador esineb pühapäeval Tartus ning esmaspäeval Tallinnas, mil annab Jõulujazzi raames kaks kontserti. Eestisse jõudis ta juba laupäeva õhtul. „Käisime väljas õhtust söömas ning proovisin teie kuulsat ja imelist leiba. Ma armastan Eesti leiba! Jalutasime ka Tartus ringi ning tutvusime linnaga.”

Erinevalt Tallinnast katab Tartut juba talvele kohane lumevaip. Portugallasele kohaselt on Sobral sellest lummatud. „Ma armastan lund. Kuna olen Portugalist, ei näe ma seda kunagi. Tegime eile lumepalle ja kõik on nii ilus. Olen kindel, et kui siin elada, on see tüütu, kuid minule turistina on see kaunis. See on nii puhas!” jagab ta oma emotsioone.

„Pärast Eurovisioni muutus mu elu täielikult, aga mina jäin ikka endiseks. Meil on pärast lauluvõistlust nii palju võimalusi tekkinud – ma ei oleks täna Eestiski, kui poleks Eurovisionil osalenud. Oleme kõikjal esinenud ja peagi saan lepingu suure plaadifirmaga,” rõõmustab Sobral. „Kuid kuna sain samal aastal ka uue südame, on raske öelda, mis mu elu tegelikult muutis. Vahepeal ma ei tea, kas kõik muutus südameoperatsiooni või Eurovisioni võidu tõttu, kuid loomulikult oli sellel suur mõju,” lisab ta.

Võiduloo „Amar pelos dois” kirjutas ta koos õe Luisaga, kes noormeest ka esimestes Eurovisioni proovides asendas, sest tal oli tervisega probleeme. „Mu õel ilmus just album ning selle peal on ka meie ühine duett. Ka järgmisel albumil kuuleb meid koos laulmas. Kuid me pole nii lähedased, sest meil mõlemal on oma soolokarjäär,” selgitab Salvador, et teevad vahel siiski koostööd, sest neile sobib see.

Inspiratsioonist rääkides sõnab Sobral, et teda inspireerib elu. „Näiteks mõnda kala süües satun vaimustusse ja mõtlen, et mis kala küll nii hea on! Samuti inspireerib mind armumine. Üldiselt võib öelda, et mind inspireerivad nii suured kui väiksed asjad, näiteks mu südameoperatsioon või kui jalutan kuskil ja näen kodutut. Kõik võib olla loominguline innustus.”

„Proovisin laulda ja see oli kohutav, kohutav!”

Uurides Salvadorilt, mis on elus kõige tähtsam, vastab ta, et tervis. See on ka arusaadav, sest aasta tagasi sai mees endale uue südame. „Pärast operatsiooni oli pikk aeg, kui ma ei saanud esinemisele mõelda. Kuid kohe, kui veebruaris haiglast lahkusin, mõtlesin, et tahan tagasi lavale. Hea, et ma enne Eurovisioni paljudes baarides esinesin, eriti ühes Lissaboni baaris. Pärast operatsiooni mõtlesin, et see on koht, kus vaatan, kas suudan endiselt laulda. Mäletan, et ainult mu pere oli kohal, me ei öelnud kellelegi midagi,” räägib ta. Proovisin laulda ja see oli kohutav, kohutav! Ma veel kukkusin laval ja see oli lihtsalt kohutav. Õnneks keegi ei näinud.” Pärast seda hakkas Salvador endas vaikselt motivatsiooni leidma. „Kuulasin oma albumeid, et meelde tuletada, kuidas ma laulan, sest olin füüsiliselt unustanud, kuidas seda teha. Mai lõpuks olin valmis, siis oli ka esimene selle tuuri kontsert. Nüüd ootan kannatamatult juba õhtust kontserti.”

Sobralil on aga ka mitu muud projekti, millega ta Euroopas tuuritab. „Lisaks sooloprojektile on mul bänd, mis teeb ainult Lõuna-Ameerika muusikat ning indie-bänd Alexander Search. Alguses võtsime minu südame tõttu rahulikult, kuid nüüd tegutseme juba väga aktiivselt. Praegu esineme aga ainult Euroopas, sest arstid ei luba mul veel Ameerikasse ja Aasiasse minna, kuna need on liiga kaugel. Kuid olen oma südame tõttu piiratud ainult geograafiliselt, mitte füüsiliselt.”

Läheneva jõuluaja saab Salvador veeta aga kodus koos lähedastega. „Olen kodus ka oma sünnipäeval, 29. detsembril ning lahkun taas jaanuari esimestel päevadel. Kuigi ma ei veeda Lissabonis palju aega, on mu kodu siiski seal. Viimati olin seal näiteks paar nädalat tagasi. Praeguse tuuriga on meil ainult mõned esinemised ning siis saame tagasi koju minna. Me ei ole nagu rokkstaarid, kes lahkuvad kodust, et maailmaturneele minna ja mulle meeldib nii,” lausub ta.

„Minu ootused Eesti kontsertide eel on samad, mis alati. Loodan, et inimesed tunnevad selle külma ilmaga soojust ja võimalikult palju erinevaid emotsioone. Tahan, et minu looming mõjutaks inimesi emotsionaalselt, mitte füüsiliselt. Leedu inimesed olid väga soojad, vaatame, mis Eestis juhtuma hakkab,” sõnab Sobral ning lisab, et tõenäoliselt ta eestlastes pettuma ei pea. „Ma ei pettu kunagi, sest mul on madalad ootused,” ütleb ta.