Helen AdamsonFoto: Erakogu
Inimesed
30. november 2018, 18:13

Helen Adamson läks kallimast lahku: ma ei oleks osanud ette kujutada, et miski on nii raske

 

Helen paljastab ülimalt isiklikus blogipostituses, et viimased kolm kuud on olnud tema elu raskeimad. Naine kirjutab, et kui inimene on siin maailmas veel olemas, kuid mitte enam sinu kõrval, on võrreldav leinaga, mis tabab inimest siis, kui tema lähedane siit ilmast lahkub.

"Kaotasin enda kõrvalt inimese keda, tuleb välja, armastasin ja usaldasin ma rohkem kui iseennastki ja seda valu ei oska ma muude sõnadega kirjeldada kui põrgu. Ma ei oleks kunagi osanud ette kujutada, et miski võib olla nii raske. Sain aru sellestki, et oma varasemates suhetes olen ma olnud armunud, aga ma ei ole tundnud armastust, sellist sügavat armastust, mida tundsin nüüd ja mis muutus nelja aasta vältel aina sügavamaks," kirjutab Helen. 

"Kuid kui hetkega oli minu kõrvalt kadunud inimene, kellega ma soovisin kogu ülejäänud elu koos veeta, tunduski et edasielamine on võimatu. Leina faasid - eitus, viha, kauplemine, depressioon ja aktsepteerimine - käisid suurte lainetena minugi jaoks."

Helen on varem avameelselt rääkinud depressiooniga võitlemisest, ning paljastab, et seekord tabas teda sügav lein. "Kuna ma olen teadlikult enese sisemaailmaga tegelenud juba aastaid teadsin, et üksi ei tule ma sellest olukorrast välja. Ja ma ei olekski tulnud, kui mul ei oleks olnud nii tugevat tugisüsteemi oma sõprade, pere ja terapeudi näol, kellele ma rääkisin väga avameelselt kõikidest tunnetest, mis mind valdasid ja kes tänu sellele teadsid, millal oli mul nii suur mõõn, et mul oli vaja silma peal hoida ja millal ma sain iseendaga hakkama."

Helen soovitab ja julgustab kõiki professionaalide poole pöörduda, kui tundub, et selleks võiks olla vajadus. "Väga rasketel hetkedel lülitub ratsionaalne mõistus välja ja see killuke reaalsustaju, mis alles jääb, võib olla liiga õhkõrn, et kindlustada edasielamine."

"Lein paneb elu täiesti teistsugusesse perspektiivi, sest see on aeg, mil inimene peab õppima harjumuspärasest kardinaalselt teisiti elama. Minus on hoopis teistsugune mõistmine ja kaastunne kõikide inimeste suhtes, kes on kaotanud lähedase, kas alatiseks või enda kõrvalt," kirjutab lauljatar. "Minu jaoks on see olnud kõige raskem asi, mida läbi elada ja millega hakkama saada. Kõik muud eluraskused, mida mina olen kogenud, kahvatuvad selle valu kõrval, mida põhjustab murtud süda."

"Ma tean, et ma armastasin kogu hingest, ma olin ainult ja täielikult pühendunud sellele ühele inimesele, ma olin tema nimel valmis kõigeks ja andsin endast suhtele ja temale absoluutselt kõik. Ma tean, et niimoodi ma ei saa eksida, saan ainult õppida ja nendest õppetundidest tulla välja veel tugevamana, teadlikumana ja kunagi näha sedagi, et on võimalik armastada veelgi sügavamalt."

Loe Heleni postitusest, kuidas tuli tema lahkuminekuga toime, kuidas ta sai hakkama teda tabanud sügava leinaga, ning milliseid soovitusi annab ta inimestele, kes sama läbi teevad. 

Helen ja Taavi kohtusid muusika kaudu, kui Marilyn Jurman kutsus naist osalema muusikaprojektis “Tähed jääl”. Taavi oli seal helitehnik ning Helen jäi talle silma. Helen esialgu arvas ekslikult, et Taavi oli lauljatar Tuuli Ranna elukaaslane, kuid selgus, et nad on lihtsalt head sõbrad ja korterikaaslased.

Taavi ja Heleni vahel hakkas tõsisemalt susisema just Ranna sünnipäevapeol. “Meil on sarnane maailmavaade ja tulevikunägemus,” on Helen öelnud. Samas ei uskunud Helen, et suhtesse astudes peab olema selle inimesega elu lõpuni koos. “Inimesed tulevad üksteise ellu ja lahkuvad sealt põhjusega. Usun, et inimesed peavad õnnelikud olema.”

Armastus Heleni ja Taavi vahel oli nii tugev, et Heleni sõnul ravis see terveks tema hinge ja muutis ta paremaks inimeseks. Kaks aastat tagasi antud intervjuus rääkis Helen, et tema ja Taavi vaheline armastus ravis ta terveks ka depressioonist. “Ta toetas väga palju, aksepteerides mind sellisena, nagu olen. On olnud aegu, kus ma ärkan hommikul üles ja mul on nii halb, et nutan tema kaisus,” rääkis Helen toona Naistelehele.

Heleni sõnul pani Taaviga kohtumine teda ka hingesugulastesse uskuma. Temaga koos tundis naine ennast koduselt ning ta mõistis meest isegi poolelt sõnalt. Helen on öelnud, et kuigi ta pole emaks olemiseks varem valmis olnud, tundis ta Taavi kõrval olles, et kujutaks end lapsevanemana ette küll.