Vahva hobune hoiab raamatud ühel joonelFoto: Laura Liinat
Tee ise
30. november 2018, 10:02

Vana lemmikmänguasi hoiab raamatud püsti

Ükskõik kas su kodune raamatukogu piirdub paari menukiga või meenutab rahvuslikku väljapanekut, püsti võiksid read ikka hoida. Selleks meisterda raamatureahoidja, mis iseloomustab just sinu kodu.

Vaja läheb:
seest tühja plastiklooma
kahte vana raamatut
maalriteipi
kääre
saagi
kipsi
vett
kaalu või mõõdunõud
kaussi
segamispulka
aerosoolvärvi
superliimi

Tee raamatuhoidjat nii:
1. Kaitse teibiga. Kleebi kinni kõik loomaosad, mida sa ei taha teha kipsiseks või värviseks.
2. Puhasta ese. Eemalda vormilt mustus ja võimalusel ka kiht, mis on kulunud või ei kannata värvimist.
3. Lõika pooleks. Sae looma keha keskelt pooleks. Jälgi, et lõikeservad oleksid sirged.
4. Täida kipsiga. Sega veest ja kipsist paraja paksusega segu. Mida vedelam on kipsisegu, seda kauem see kivistub ja võib kuivada keskelt lohku. Pildil olev mänguasi on täidetud seguga, mis valmis 700 g kipsist ja 300 ml veest. Täida mõlemad looma pooled seguga. Peenematesse kehaosadesse võid täitmise ajal torgata traadiga augud, et veenduda, kas segu on ka sinna valgunud. Tasanda segu vormi servadega tasapindseks ja lase kipsil vähemalt 24 tundi kuivada.
5. Värvi kuju ja raamatud. Pihusta aerosoolvärviga üle nii loomakujud kui ka mõlemad raamatud. Soovi korral võid enne liimida raamatukaaned ja lehed kinni, kuid see pole vajalik. Lase asjadel kuivada õhutatud kohas.
6. Liimi kokku. Kanna loomakujude lõigatud külgedele superliimi ja kinnita need raamatu külge. Jälgi, et looma jalad ja raamatu alumine külg oleksid samal joonel, nii et püsti pannes puutuksid mõlemad tasapinda. Lase raamatuhoidjal kuivada, vajadusel raskuse all.

Hea teada! Mängulooma asemel võid kasutada mis tahes seest õõnsat eset, mida on võimalik pooleks saagida: vana lauatelefoni, päevinäinud kohvikannu, aja ära elanud äratuskella jne.