Foto: Erki Pärnaku
Puuduta mind
29. november 2018, 16:06

GALERII | Võimas debüüt kirjanikuna: Sirje Presnal esitles Vigala Sassi elulooraamatut

Vigala Sass on jätnud Eesti väemeeste maastikule nõnda sügava jälje, et sellesse võinuks uppuda nii mõnigi kogenud kirjanik. Õhtulehe ajakirjanik Sirje Presnal kirjutas aga temast oma esimese raamatu – ning elulooraamat „Ikkagi inimene. Vigala Sassi elu ja surm“ on sajaprotsendiline õnnestumine.

Eks õnnestumise eelduseks oli Sirje ladus kirjutamisoskus ning suur kogemus esoteeriliste teemadega: ta on ju Õhtulehe veebisaate „Puuduta mind“ üks saatejuht koos Anu Saagimiga ning on toonud lugejateni ka palju lehelugusid nõidade, šamaanide ning muu väerahvaga.

Raamatu jaoks intervjueeris Sirje Presnal ligi kolmekümmet Sassi sõpra ja lähedast, kes kõik väemehe tegudele oma vaatenurgast valgust heitsid. Lisaks tutvus ta Sassi enda kirjutatud raamatute ja seni avaldamata käsikirjadega, millesse saavad pilku heita ka vastse elulooraamatu lugejad.

Neljapäeval Tallinnas Viru keskuse Rahva Raamatus toimunud esitlusel kõneles raamatu välja andnud kirjastuse Hea Lugu juht Tiina Kaalep nii autor Sirje Presnali kui ka Sassi elukaaslase Elo Liiviga. Publiku hulgas olid teiste seas Sassi lapsed ning sõnakas teadmamees Tarmo Urb, kes tuli Vigala Sassile austust avaldama.

Sirje Presnal leiab: „Vigala Sass oli haruldane kombinatsioon kaasa saadud ning väljaarendatud ülitundlikkusest, määratust töövõimest, tahte- ja sihikindlusest ning kompromissitust aususest. Just need omadused tegid kesiste edueeldustega lastekodupoisist Suure Teadmamehe.“

Raamatu esitlus on tulemas ka Tartus, nimelt  7. detsembril Tasku keskuse Rahva Raamatus kell 17.00.

Võimsa debüütraamatu valmis saanud kirjanik tunnistab, et tal mõlguvad peas juba mõtted paarist uuest raamatust, mille kallale järgmisena asuda.