Helen ja CarmenFoto: Erakogu
Blogid
1. detsember 2018, 12:00

HELENI BEEBIBLOGI | Lutt on lapsele halb? Carmen hakkab luti peale öökima (41)

Eks minagi olin enne laste saamist kuulnud, et lutt pole üldse hea. Emade maailmas on palju asju, mida värske ema võib teiste meelest nii halvasti teha, et löö või risti. Beebile luti andmine on üks neist. Täpsemalt öeldes, oli mulle kunagi jäänud mulje, et lutti lapsele anda ei maksa. Miks, seda ma ei teadnud ega süvenenud ka. Polnud minu jaoks paeluv teema. Eks ma mõtlesin, et kui beebi imeda tahab, panen talle tissi suhu ja imegu terviseks.

Eks minagi olin enne laste saamist kuulnud, et lutt pole üldse hea. Emade maailmas on palju asju, mida värske ema võib teiste meelest nii halvasti teha, et löö või risti. Luti andmine beebile oli üks neist. Täpsemalt öeldes, oli mulle kunagi jäänud mulje, et lutti lapsele anda ei maksa. Miks, seda ma ei teadnud ega süvenenud ka. Polnud minu jaoks paeluv teema. Eks ma mõtlesin, et kui beebi imeda tahab, panen talle tissi suhu ja imegu terviseks.

Seda kõike mõtlesin ma ammu enne Carmeni siiailma saabumist. Edasi otsustasin usaldada laste teemal kõiki endast targemaid inimesi, kes saavad oma tarkust selles vallas tõendada - arstid, meditsiiniõed, ämmaemandad, füsioterapeudid jne. Mingi külamuttide nõukogudeaegse arvamuse kavatsesin ühest kõrvast sisse ja teisest välja lasta. Pealegi - igaühel oli laste kasvatamise osas oma suur tõde, mis erines naabrieide arvamusest nagu öö päevast. Seega nägin, et ma ei saa end teiste arvamuse järgi lõhki rebida.

Oma kurvastuseks avastasin pärast Carmeni sündi, et kahjuks on ka meditsiinipersonali arvamused väga seinast seina. Seda sain kogeda beebilööbega lastehaiglas olles. Üks mammi arvas, et lapsele tuleb spreid näkku pritsida täpselt siis, kui laps on ilgelt näljane, kuid üks noor neiu ütles, et spreid tuleb panna siis, kui ta on rahulik. See oli vaid üks näide paljudest, õppisin ruttu selgeks, et teise inimese aastatepikkust arvamust lapsega käitumise kohta minu emasüda ei muuda. Kui tahan spreid lasta lapsele näkku siis, kui ta on söönud, pean seda tegema nii, et mammi sellest haisu ninna ei saaks.

Edasi lugemiseks: