Anu SaagimFoto: Erlend Štaub
Inimesed
29. november 2018, 09:47

Anu Saagim: Eestis on halb teenindus, sest töötajatele makstakse liiga vähe palka! (59)

Eesti üle lahe naabrid soomlased on hakanud Eestit pidama mõttetult kalliks ja ebasõbraliku teenindusega riigiks. Anu Saagim, kes Soomes elanud, ütles "Ringvaates", et nii see tõesti on.

Saagim rääkis, et on isegi pealt näinud, et Eesti teenindaja käitub miskipärast soomlasega halvasti. "Mulle tuuakse kohv, naeratatakse, räägitakse juttu, aga kõrval on soomlane ja talle praktiliselt visatakse see kohv. Soomlane on siis küsinud, et mis värk on. Ükskõik, kuhu ta läheb - kaubamajja, restorani või baari - temaga käitutakse halvasti. Soomlased on hakanud rohkem inglise keeles rääkima, et varjata seda, et nad on soomlased," paljastas Saagim. 

Saagim ütleb, et on ka baaride ja ilusalongide töötajatelt küsinud, miks soomlased neile ei meeldi. "Üks põhjus on see, et soomlased ei taha restoranis ega taksos tippi jätta, see ei ole Soomes kombeks. Kui ma Soomes annan taksos raha ja ütlen, et tagasi pole vaja, on nad hämmingus. Soomes ei tule see kõne allagi, kuigi teenindus on super - taksojuht jookseb ümber auto, avab uksi, tõstab kotte, aitab sind välja."

Saagim arvab, et eestlased on soomlaste peale natuke solvunud, sest kunagi tulid naabrid siia, tõid tossud ja paari sukkpükse ja möllasid nende eest terve nädalavahetuse, nagu pöörased. "Ma arvan, et eestlastel on kibeduseokas hinges." Nüüd on Anu sõnul aga vastupidi. "Me oleme soomlastele järele jõudnud ja nad krimpsutavad nina, ütlevad, et ega te nii rikkad ka pole, aga sõidate nii kallite autodega ja armastate üldiselt kalleid asju. See on naabrite vastastikune omavaheline hõõrumine."

Anu teab, miks Maarjamaa teenindajad on nirud. "Neile makstakse vähe palka! Soomes on palgad paigas, nad peavad korraliku palga kätte saama. Minu meelest on seal normaalne palk umbes 3000 eurot, meil võib ettekandja saada 25 eurot päevas ja ta peabki elama jootrahast," rääkis Saagim. "See on ennekuulmatu! Minu meelest on ettevõtjad kitsid. Kaubanduskeskustes teenivad müüjad 400 eurot kuus ja Selveri suuromanikud eputavad, kuidas nad on metseenid, koguvad kunsti ja teevad heategevust. Ma tahaks neile õlale koputada ja öelda, et minge tehke seda heategevust oma alluvate suhtes ja makske neile normaalset palka, kasvõi 1000 eurot kuus."

Kui Saagim mõnes restoranis halva kohtlemise osaks saab, ei süüdista ta teenindajat. "Ma mõtlen, et selles restoranis maksab omanik oma töötajale väga vähe palka, teenindaja pole rõõmus ja mina sinna enam ei lähe. Teenindus on halb ainult seepärast, et tööandja maksab töötajale vähe palka."

Soomes ei ole Anu kunagi halba teenindust kohanud. "Eriti meeldivad mulle taksojuhid, nad on tõesti viisakad. Kui lähed restorani, siis teenindajad naeratavad, räägivad juttu, soojust ja inimlikkust on rohkem."