Mark S. LuckieFoto: kuvatõmmis: twitter.com/marksluckie
Maailm
29. november 2018, 10:00

Facebooki endise töötaja sõnul on ettevõttel rassismiprobleem (13)

Teisipäeval ütles üks Facebookis juhtival kohal ametis olnud mustanahaline Mark S. Luckie, et ettevõttel on "mustade inimeste probleem". 16. novembril ettevõttest lahkunud Luckie saatis kogu Facebooki personalile memo, milles kirjeldas rassismiprobleemi olemust.

Memos tõi Luckie välja, et mustanahalised on ühed aktiivsemad Facebooki kasutajad, kuid Facebook ise hoiab mustanahaliste palkamisega pigem tagasihoidlikku joont. Praegu moodustavad mustanahalised umbes neli protsenti kõigist Facebooki töötajatest. Aastal 2016 oli see protsent kõigest kaks. Seega ei peegeldu Facebooki mustanahaliste kasutajate arv kuidagi ettevõtte enda töötajate ridades.

"Facebook ei saa väita, et ta ühendab kogukondi, kui need kogukonnad pole ettevõtte personalis proportsionaalselt esindatud," väitis Luckie.

Facebooki partnerlussuhete juhina ametis olnud Luckie töötas Facebooki heaks aasta aega. Enda lahkumismemo lõpus tõi mees välja kümme soovitust, kuidas Facebook saaks asja parandada ning rohkem mustanahalisi inimesi kaasata.

Facebooki kõneiisik kinnitas CNN-ile, et Facebook on viimastel aastatel hoolikalt töötanud ja vaeva näinud, et kaasata ka rohkem mustanahalisi. 

Luckie on ka varasematelt töökohtadelt lahkudes sarnaseid avaldusi teinud. Näiteks 2015. aastal Twitterist lahkudes kirjutas ta, mis tunne oli firmas musta mehena töötada. Seekordne suu puhtaks rääkimine tõi aga kaasa selle, et vähemalt kolm inimest viis peale Luckie memo lugemist samuti Facebookile enda lahkumisavaldusele.