Foto: Teet Malsroos
Blogid
29. november 2018, 07:15

Kuidas Tarand Narvas mikrofoni haaras (24)

Indrek Tarand oli 29aastane, kui ta määrati 1993. aastal valitsuse eriesindajaks Narva. Ajad olid närvilised, kui mitte öelda, et katastroofilised. Nimelt asusid Narva ja Sillamäe korraldama autonoomiareferendumit.

See peeti mõlemas linnas juuli keskel. Volikogude teatel osales referendumil 54–60 protsenti hääleõiguslikest inimestest, kellest peaaegu 100 protsenti olid autonoomia poolt. Napp kuu hiljem tunnistas riigikohus referendumi tulemused kehtetuks.

Kuid Tarand jõudis seda veel enne teha. Talle loomuliku elegantsiga, nagu poliitik ise on hiljem kirjutanud. Tarand trügis referendumijärgsel pressikonverentsil lavale, haaras jõuga hääletelugemiskomisjoni esimehe Vladimir Homjakovi pihust mikrofoni ja teatas, et referendum kukkus läbi lihtsal põhjusel: sellel osales alla poole hääleõiguslikest kodanikest. Väljaastumine oli inglise keeles ja oli eeskätt mõeldud saalis olnud välisajakirjanikele, kes Tarandi sõnad kähku oma väljaannetesse edastasid.

Saalis olnud venelastel jäi suu imestusest lahti. Kui nad üldse Tarandi öeldut mõikasid. Igal juhul ei läinud keegi talle kallale, kuigi Narvas tegutses mingi nõndanimetatud töölismalev.

Nii laguneski narvalaste vastuhakk ja sügisel sai seal juba korraliku uue volikogu valida.