„Suve ellujääjad”Foto: Kuvatõmmis
Film
27. november 2018, 11:45

PÖFF 2018 | Just need on filmid, mille nägemiseks on täna viimane võimalus!

Finišijoon terendab silmapiiril, aga see ei tähenda, et tänavune Pimedate Ööde Filmifestival veel väsimuse märke näitaks. Filme, mille vahel valida, on jätkuvalt liiga palju. Õhtuleht aitab sul valida, millistele seanssidele sa täna eelisjärjekorras minema peaksid.

SUVE ELLUJÄÄJAD

Viimane võimalus! Millal te viimati nägite Leedu filmi? Ei, see pole nagu „Eesti film“, vaid tegelikult päris armas ja mõttega kulgemine mööda Leedut. Peaaegu nagu Keskea rõõmud, aga autos pole keerdus suhetega abielupaar, vaid suitsiidne neiu, bipolaarne noormees ja neid Palangasse transportiv algaja psühholoog. Esialgu kerge road-movie’na tunduv film kannab tegelikult sügavamat sisu ja lõppeb väga traagiliselt, sest vaimuhaigus on midagi sellist, kus piisab kergest sõrmenipsust ja väga rõõmus inimene on korraga hoopis keegi teine.

Miks vaatama minna? Film pole pikk, igav ei hakka ja enamjaolt on film väga elurõõmus. Sobib ka siis, kui teie tuttaval on vaimseid muresid ja te imestate kohati, et miks ta midagi teeb.

Miks mitte vaatama minna? Kui tahad head tuju ja palju naerda, siis siin filmis saab naerda, hea tujuga on veidi sandisti.


KÜLM SÕDA

Viimane võimalus! Millal te nägite viimati Poola filmi? Ah, tegelikult on ju kõik Poola filme või sarju näinud. Kasvõi Kapten Kloszi! Kui otsida Külma Sõja puhul paralleeli, siis ilmselt meenub esimesena Prantsusmaa toodetud Ida-Lääs Oleg Menshikoviga peaosas, kus kommunismi kaitsva müüri taha jäävad inimtunded ja maailm lõppeb rõõmutult.

Poola rahvatantsutruppi tuleb kena ja blond naisterahvas, kellesse armub tema juhendaja. Kõik on ilus, askeldatakse aasal, käiakse ujumas ja korraga tahab mees põgeneda läände. Saabki seda teha, aga naine ei tule asjaolude halval kokkulangemisel kaasa. Järgneb aastakümneid kestev juhusuhe, mis viib lõpuks täielikku kaosesse ja enesehävingusse.

Miks vaatama minna? Kui sulle meeldis omal ajal Romeo ja Julia ehk traagilise lõpuga armastuslood, siis see on nagu rusikas silmaauku või nagu nuga tuppe.

Miks mitte minna vaatama? Must-valge, raisk!