Kui raamatuid saab liiga palju.Foto: Paweł Czerwiński / Unsplash
Nipid
5. september 2020, 09:05

Riiulid on raamatutest pungil? Selle skeemi abil saad teada, mis seal olema ei peaks!

Juhul kui raamaturiiulid on oma kandevõime ületanud, on suur tõenäosus, et riiulitesse on lipsanud ka mõni selline oopus, mis seal ehk olema ei peaks. Koostasime skeemi, millega saad iga raamatu puhul hinnata selle riiulis olemise vajalikkust.

Kuigi Jüri Mõis on omal ajal avaldanud arvamust, et üheski moodsas elutoas pole enam raamaturiiulit, on eestlased siiski tõestanud vastupidist. Statistikaameti andmetel oli 2015. aasta seisuga 85% eestlastest kodus rohkem kui 25 raamatut, kusjuures rohkem kui poolel elanikkonnast on kodus üle 100 teose.

Kui oled aga olukorras, kus oma raamatukollektsiooni tuleb vähendada, siis siin on abiks järgmine skeem:

Skeem on abiks raamatute sorteerimisel. Foto: Laura Liinat

Samuti jagame soovitusi, mida teha raamatutega, mis sinu riiulitesse enam ei passi:

1. Vii taaskasutusse. Raamatuid saab pakkuda nii antikvariaatidesse kui kaltsukatesse. Nipiraamat soovitab neid kohti: Uuskasutuskeskus, REaD raamatupood, Hoiuraamatukogu.

2. Müü maha. Ehk otsib sulle mittevajalikku raamatut just keegi teine. Pane kuulutus üles mõnda FB ostu-müügigruppi või käi asju pakkumas kirbukatel.

3. Vaheta raamatuid. Raamatuvahetus.ee kaudu saad lihtsalt leida teostele uue huvilise ning valida endale hoopis vastu midagi meelepärasemat. Raamatuid võid pakkuda ka Tallinna Lennujaama raamatukogusse, kus iga reisija saab haarata ühes mõne teose. Nii võid järgmisel korral isegi saada teele asudes kellegi teise toodust hea elamuse.

4. Pane kogumiskasti. Kaanteta katkised ja sisulise väärtuseta raamatud võid panna ka vanapaberi kogumiskonteineritesse. Vanapaber.ee teostab ka teatud koguste puhul vanade raamatute äravedu.

Kui ükski muu variant ei tule kõne alla, siis alati on võimalus vanadest raamatulehtedest midagi põnevat meisterdada!