Priit Hõbemägi Foto: Tiit Blaat / Ekspress Meedia
Poliitika
26. november 2018, 09:41

Hõbemägi: sellise jutuga, et eestlane ei oska rahvana suur olla, Kristina Kallas küll valimisi ei võida (8)

Ajakirjanik ja meediaõppejõud Priit Hõbemägi imestab enda Facebooki lehel Kristina Kallase sõnavaliku üle laupäevases Õhtulehes. Hõbemägi pani hämmastuma Kallase öeldu, et eestlane ei oska olla rahvana suur.

"Kristina Kallase tõehetk: "Eestlane ei oska olla rahvana suur. Venelane oskab väga hästi suur olla - ta suudab kõiki, keda vaja, integreerida." Sellise jutuga valimisi “võitma” Eesti vabariigis? No ma ei tea, aga Eesti 200 eesmärgid on midagi muud, kui välja lastakse paista," kirjutas Hõbemägi.

Kristina Kallas selgitas laupäevases Õhtulehes, miks on tema arvates Eestil jätkuvalt raskusi venelaste integreerimisega.

"Esiteks pole eestlased mitte kunagi pidanud kedagi enda hulka integreerima. Nad ei oskagi seda teha! Eesti kogukonna käitumiskood on pigem: igaks juhuks hoiame kõigest suurest eemale, sest muidu me ei jää ellu. Mistõttu eestlane ei oska suur olla. Venelane oskab väga hästi suur olla – ta suudab kõiki, keda vaja, integreerida. Britid, prantslased ja ameeriklased oskavad kah olla rahvana suured," rääkis Kallas.

Priit Hõbemägi postituse kommentaariumis suhtusid veel mitmed inimesed Kallase sõnadesse kritiseerivalt. Näiteks Tõnis Palts seadis kahtluse alla selle, miks peaksid Vene rahvusest lapsed järsku eestikeelsetesse lasteaedadesse minema, nagu Kallase ettepanek oli. 

"Minult ebaõnnestunud ütlemine ja vabandust, kui kedagi see võis solvata, vastas Kallas kommentaatorite kriitikale. "See oli minu vastus ajakirjaniku küsimusele, kas ühises lasteaiarühmas mitte kolm venekeelset last ei integreeri eestlasi hoopis endasse. Kui ma saaksin kuidagi korrigeerida oma mõtet, siis mõte oli see, et me peame eestlastena õppima teisi integreerima, näiteks mitte üle minema teisele keelele, kannatama ära alguses vigases eesti keeles suhtlemise jne, mis suurtel rahvastel täna meist palju paremini välja tuleb."