Õhtulehe kadrisandid koos Erich KriegerigaVideo: Martin Ahven
Inimesed
24. november 2018, 20:42

ÕL VIDEO JA GALERII | Õhtulehe kadrisandid käisid Kersti Kaljulaidi ja Marju Läniku ukse taga santimas (26)

„Viljaõnn kulub ikka ära,” ütleb president Kersti Kaljulaid kadriemalt odrakruupe vastu võttes. Õhtulehe toimetus otsustas esivanemate traditsioone elus hoida ja käis laupäeval koos lembelaulik Erich Kriegeriga katri jooksmas.

Erich Krieger ei tee midagi poolkõvalt ja nii on ta ka kadripäevaks eelnevalt põhjalikult valmistunud. „Kunagi polnud kadrid väga noored, nad olid vähemalt 25aastased ja vallalised,” teab laulja rääkida. Samal ajal tõmbab kadriema Katharina talle selga valget lina, mille järel sinna sisse käte jaoks kaks auku lõikab. Erich saab pähe ka valge läkiläki ning kaela sama tooni karvase salli, mis rõhutab tema pruuni kitarri ning Leedu lipuvärvidega (kuigi teises järjestuses) kitarripaela veelgi enam.

Teele lähme kolme autoga, sest Erich tahab roolida oma maanteesuksut, milleks on pisike ja imearmas Fiat 500C. „Selle tagaistmel ei saa isegi tatti panna,” viitab Krieger Onu Bella loole „Mu sõber Fiat”. Tema jaoks on see auto aga paras, sest kitarrid mahuvad imehästi tagaistmele ja kadrisante ta iga päev sõidutama ei pea.

Esimesena külastavad kadrisandid kolme noort, kes tervitavad seltskonda rõõmsameelselt väikeses Pelgulinna korteris. Ukse avanedes lähevad kadrid suure lauluga otsejoones elutuppa, kus oma tantsuoskusi demonstreerivad. Pere tumedat karva kassiga on kadrisantide tulek aga kooskõlastamata, sest väiksel loomakesel on tükk tegemist, et võimalikult kiiresti elutoast magamistoa kõige kaugemasse nurka joosta. Tõenäoliselt ei julge ta sealt mitu päeva välja tulla.

Presidendil pole kadrisantide vastu midagi

Iga kadrisant on ette valmistanud ka ühe mõistatuse, millega nad pererahva teadmised proovile panevad. Kui peaaegu kõik teavad vastust mõistatusele „Õues mäena, toas veena” (lumi), siis vastusega jäädakse võlgu küsimusele „Kaks ema, kümme last, kõigil ühed nimed” (käed ja sõrmed). Tuppa vett pritsides soovib uhkes karvamütsis kadriema noortele viljakust. Hüvastijätuloo saatel liiguvad kadrisandid edasi.

Kui Erich Krieger on pundis, tuleb olla ambitsioonikas ja külastamata ei saa jätta ka Nõmmel elavat Kersti Kaljulaidi. Enne laulma hakkamist puperdavad kadride südamed, kuid üsna pea tuleb kõigi näole võidukas naeratus – uksele ilmub pärast paari laulurida president isiklikult. „Kadrisantide vastu pole mul midagi,” sõnab Kaljulaid, kes külalised heal meelel vastu võtab. Ta kaob hetkeks ukselt ja naaseb kausitäie Tiina ja Kasekese kommidega.

„Pereemale ka viljaõnne,” särab Katharina presidendile odrakruupe peopessa valades. „Viljaõnn kulub ikka ära,” ei vii Kaljulaid neid tuppa riiulile seisma, vaid suundub kohe õunaaeda ja viskab need õhku. Loomulikult on kogu selle aja kadrisantide tegevust kullipilgul jälginud musta riietunud presidendi turvamehed. Kuigi töö ja amet on tõsised, ei pea nad paljuks Erichu lõõritamise ja kadrisantide ringtantsu peale muiata.

Marju Länik satub Erich Kriegeri vingerpussi ohvriks

Kadride laulujorust ja tantsust ei jää ilma ka presidendi naabrimees, kes parasjagu usinasti pagasiruumis olevate poekottidega askeldab. Kui punapõsksetel santidel tekib pika laulmise peale juba tunne, et peaks külaskäigust naabri juurde loobuma, tõstab mees pilgu ja kutsub nad rõõmsalt käeviipega aeda. Mõistatuste äraarvamisega jääb naaber küll hätta, kuid Erich Kriegeri ilmumine peremehe õuele teeb kindlasti ka tema päeva lõbusamaks.

Järgmiseks tahab Krieger üllatada oma head sõpra Marju Länikut, kes presidendiga samas kandis elab. „Kuule, tule alla, ma tahaksin sulle oma plaadi ära tuua,” luiskab mees telefonis Länikule. Samal ajal itsitavad tema ümber viis kadrisanti pihku, et end mitte reeta. „Kas sul kommi ka kodus on? Ah, šokolaadi, veel parem! Aa, pähkleid ka?” saab Krieger ruttu teada, et Marjul on kodus palju maiustamist ning tema juurde tasub „plaati viima” minna küll. Et Marjule mitte pettumust valmistada, tuhnib Krieger vaheldumisi Fiati tagaistmel ja pagasiruumis. „Pagan, mul siin kuskil oli küll üks plaat! Ma kannan tavaliselt vähemalt ühte igaks juhuks kaasas. Tundub, et seekord siiski pole. Eks Marju peab live-esitusega leppima,” nendib ta ja juba tormabki mees trepikojast väljunud Länikule vastu.

Armastatud lauljanna üllatus on suur. „Ma arvasin, et Erichul on paha olla, siis pähklid on head, aluselised,” hõikab sinise jope ja sama värvi mütsiga Marju, kui näeb viite valgesse riietunud kadrisanti koos Kriegeriga enda maja ees. Naine ei suuda üle pea keevaid positiivseid emotsioone tagasi hoida ning hakkab koos kadrisantidega ümber kitarri mängiva Erichu tantsima. „Seda oligi täpselt tänasesse päeva vaja,” rõõmustab ta. Länik surub veel iga kadrisandiga personaalselt kätt ja tänab tulemast, tema soojast terekäest ei jää ilma ka operaator ja fotograaf. Marju saadab kadrisandid rõõmsalt teele, kes nüüd korvitäie kommide, piparkookide ja Kreeka pähklite kallal maiustada saavad.