MIKI KOOS ISAGA: Walt Disney oma kuulsaima tegelasega Disneylandis. Lõbustuspark avati Californias 1955. aasta suvel. Foto: TopFoto/Scanpix
Film
26. november 2018, 00:01

90 aastat tagasi jõudis esmakordselt ekraanile Walt Disney tegelaskuju Miki Hiir

Miki sündis hetkel, mil Walt Disneyt ähvardas katastroof

90 aastat tagasi jõudis esmakordselt ekraanile Walt Disney tegelaskuju Miki Hiir.

„Ta vupsas 20 aastat tagasi minu peast joonistusplokki rongisõidul Manhattanist Hollywoodi ajal, mil äriõnn oli minu ja mu venna Roy hüljanud ning katastroof tundus nurga taga varitsevat.“ Nii kirjeldas Walt Disney 1948. aastal oma kuulsaima multifilmitegelase sündi.

Universali stuudio levitaja Charles Mintz oli käpa peale pannud nii Walti edukale multifilmitegelasele jänes Oswaldile kui ka enamikule tema stuudio kunstnikele. Walt (1901–1966) teadis, et tal tuleb kiiremas korras leiutada uus tegelaskuju. Animaator Ub Iwerks oli Walti palvel visandanud küll konni, koeri kui ka kasse, kuid ükski neist ei meeldinud Waltile.

Tolleaegses loomepalangus sündinud lehm ja isane hobune ilmusid hiljem siiski Disney filmides välja Clarabelle'i ja Horace Horsecollarina. Rongireisil sündinud suurte kõrvadega hiirele andis lõpliku kuju Ub. „Ub kujundas Miki füüsilise välimuse, aga Walt andis talle hinge,“ on kolleegid öelnud. 

Õigupoolest andis Disney oma Mikile ka hääle – esimeses kaheksas filmis kõlavad viuksatused on tema tehtud. Esimesed sõnad („Hot-dogs!“) lausus hiir 1929. aasta filmis „Karnival Kid“. Walt dubleeris Mikit 1947. aastani. Siis ütles ta, et tal on oma stuudio ja kasvava äriga liiga palju tegemist. Kuid on kahtlustatud, et Disney hääl oli kauasest suitsetamisest rikutud.

SÜNNIPÄEVAPIDUSTUSED: Külastajatehordid Californias Anaheimis asuvas Disneylandis Miki ja Minni 90. sünnipäeva tähistamas. Foto: Vida Press

Armastatud Miki ristiema oli aga Disney abikaasa Lillian. Walti väljapakutud nimi Mortimer tundus abikaasale liiga ülespuhutud. Lillian pakkus uue tegelase nimeks Mickeyt – tema meelest oli see tagasihoidlikum, aga ühtlasi ka lustlikum.

Miki loomisel oli eeskujuks Chaplini hulkur ja teisi põnevaid fakte

*Miki ilmus publiku ette 18. novembril 1928 New Yorgis Colony kinoteatris Disney esimeses helifilmis „Aurulaev Willy“. Kuna see oli esimene Miki film, mis endale levitaja leidis, loetaksegi seda kuupäeva Miki sünnipäevaks.

*Õigupoolest oli Miki teinud filmidebüüdi „Lennukihullus“, mis oli inspiratsiooni saanud Charles Lindberghi kangelaslikust soololennust üle Atlandi ookeani. 15. mail 1928 näitas Disney filmi võimalikele levitajatele, ent see ei äratanud huvi. Sama saatuse osaliseks sai teine Miki multifilm „The Gallopin' Gaucho“.

*Kolmas kord läks siiski õnneks. „Aurulaev Willie“ – kus ilmus ekraanile ka Miki tulevane teinepool Minnie – oli üks esimesi multifilme, milles kasutati edukalt sünkroniseeritud heli. Tänu sellele räägiti „Aurulaevast“ märksa enam kui pikast filmist, mida see oli mõeldud täiendama. Disney sai kahenädalase linastamise eest 1000 dollarit – Broadwayl polnud ühegi multika eest nii palju välja laotud. Walt Disney Studios ja selle väike lojaalne personal oli päästetud ning multiplitseeritud staar oli sündinud.

EKRAANIDEBÜÜT: Miki jõudis 1928. aastal ekraanile Disney esimeses helifilmis „Aurulaev Willie“. Foto: Wenn/Scanpix

*Miki valged kindad on mõeldud selleks, et aidata käsi ülejäänud kehast eristada. Esmakordselt võis tema käes kindaid näha 1929. aasta filmis „The Opry House.“

*Disney on öelnud, et sai Miki tegemisel inspiratsiooni Charlie Chaplini legendaarsest tummfilmihulkurist. „Tahtsime midagi ligitõmbavat ja mõtlesime hiirekribalale, kelles oleks veidi Chaplini nukrust... väikemees, kes üritab teha, mis tema võimuses.“

*Kuigi Miki ja Minnie pulmi pole ekraanil nähtud, kinnitas Walt 1933. aasta intervjuus, et hiired on tegelikult abielus. 

*Laval astus Miki esmakordselt üles 12. märtsil 1931 Los Angeleses etenduses „The Mickey Mouse Idea“. 

*Miki semud eesotsas Donaldiga on hästi tuntud, aga tal on ka rida sugulasi: kaksikud õepojad Morty ja Ferdie, vanavanemad, kümmekond nõbu... Üks onu on näiteks prantsuse kokk Louie.

*Aastal 1932 teenis Disney Miki loomise eest au-Oscari. 

*Värvilisena ilmus Miki esmakordselt ekraanile 23. veebruaril 1935 filmis „The Band Concert“.

*Esimest korda pääses Miki täispikka multifilmi 1940. aastal kuulsas „Fantaasias“, kus hiir kehastas võluri õpipoissi. Siin olid Mikil juba silmapupillid ja kolmemõõtmelisem välimus.

*1950 pani Disney aluse telesarjale „Mickey Mouse Club“. Aastakümneid hiljem olid mousketeer’ideks ehk Miki musketärideks lapstähed Britney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake ja Ryan Gosling. 

*Miki on esimene animategelane, kes sai omanimelise tähe Hollywoodi kuulsuste kõnniteel. See juhtus 18. novembril 1978 tema 50 aasta juubeli auks.

UNUSTAMATUD: Floridas asuvasse Walt Disney Worldi on animatsioonilegendi ja tema kuulsaima tegelaskuju auks püstitatud mälestusmärk. Foto: The Mega Agency

*USAs kasutatakse Miki nime tihti protestihääle andmiseks: see kirjutatakse valimissedelile, kui ükski kandidaat ei imponeeri. „Kui Miki pole meie valimistel hääli saanud, on need kehvad valimised,“ on üks Georgia osariigi valimisinspektor kord muianud.

*„Mickey Mouse'ist“ on angloameerika maailmas kujunenud ka slängiväljend – tihtipeale tähendab see midagi amatöörlikku või labast. Kuid Austraalias kasutatakse seda kiitvas mõttes.

*Miki võistles aastakümneid populaarsuse pärast Warner Brosi stuudio jänku Bugs Bunny ehk Vemmalsäärega. 1988. aastal saabus ajalooline hetk: tandem mängis üheskoos Robert Zemeckise filmis „Kes lavastas süüdi Roger Rabbiti“. Stuudiote esindajad sõlmisid lepingu, mille alusel sai kumbki tegelaskuju sekundi murdosa pealt võrdselt ekraaniaega.

*2002. aastal leiti Austria kirikust 700 aasta vanune fresko, millel kujutatud näriline on kangesti Miki moodi.