Indrek Raadik Foto: Aldo Luud
Inimesed
23. november 2018, 15:01

Ironmanil osalev Indrek Raadik: Eesti mees võiks lahti saada mõttest, et Lätis on odav alkohol (23)

Ansambli The Tuberkuloited laulja Indrek Raadik on otsustanud osa võtta järgmise aasta 15. juunil Pühajärve ääres aset leidvast Baltimaade suurimast triatlonifestivalist Ironman Otepää 70.3 võistlusest.

Spordisõbrast muusikuga lähemalt rääkides selgub, et väljakutse "raudmehe" võistlusel osalemiseda tuli üsna ootamatult. "Läksin rattalaada korraldajate intriigiga kaasa," täpsustab mees. Nimelt oli Raadik kutsutud Gran Fondo rattalaadale hea eeskuju saadikuna, kellelt oodati sõnavõttu rattasõidu kogemusest. 

Intervjuu läks sujuvalt teemale, et Indrek kui eluaeg spordiga tegelenud tuntud eestlane võiks võtta osa ka mõnest "meestele mõeldud" spordialast. Mitte, et Gran Fondo 240 km rattadistants vähem mehelik oleks. Jutu käigus küsis intervjueerija Raadiku käest, kas oleks mingi spordiüritus, milles mees kaasa ei teeks. "Siis läks jutt Tanel Padari, Raivo E.Tamme ja Märt Avandi peale, kes osalenud Ironmani võistlusel. "Sealt tõmmati intriig üles," räägib Raadik. Vestlus läks ühel hetkel nii teravaks, et Indrek tõusis püsti ja teatas, et pandagu tema nimi siis Ironmani triatlonile kirja ja ta teeb selle asja ära!

Muusik räägib, et poolpikk triatlon ei ole tema jaoks midagi ületamatut. "Selle jaoks ei pea ma isegi eraldi hullult treenima hakkama," lausub ta.

Kui Indrek oli "jah" sõna ära öelnud ja võistlusele registreerinud, hakkas ta mõtlema jala peale, mille põlve sidemeid opereeriti 10 aastat tagasi, aga nii õnnetult, et midagi läks valesti. "Ega ma 10 aastat normaalselt jooksnud ei ole," räägib Indrek ja tunnistab, et just jooksmine on see, mida ta triatloni kolmest alast kõige rohkem pelgab.

"2 kilomeetrit ujumist ei ole kindlasti ponnistus. Kui kuu või kaks käia korra nädalas ujumas, et õlavööde ära harjuks ja kui seda mõistusega teha, siis arvan, et saab hakkama." 90 kilomeetrit rattasõitu on rattaspordihuvilise mehe jaoks lihtsalt väike nuuskamine.

 

Kuidas hindab muusik Eesti mehe tervist?

Kuna november on meeste tervise kuu, on igati mõistlik küsida, kuidas Indrek hindab Eesti mehe tervist. "Kui vaadata kasvõi enda töökaaslasi, siis suurem osa mingil määral mingisuguse spordialaga tegeleb," räägib Indrek. Mees teeb tähelepaneku, et viimastel aastatel on oluliselt tihedamaks läinud liiklus ka terviseradadel ja kergliiklusteedel. "Usun, et teadlikkus on meeste hulgas tõusnud," leiab ta.

Poolteist aastat tagasi kolis muusik koos perega Tallinna külje all asuvasse Kiili asulasse, kus võttis kätte ja algatas sporditreeningu grupi. Nimelt käivad 40+ härrasmehed kaks või kolm korda nädalas Indreku näpunäidete järgi ennast liigutamas. "Ega nad ise Eesti mehele kohaselt ei ütle, kas on parem või ei ole, aga pereemadega rääkides on tunda rahulolevat suhtumist," muigab Indrek.

"Meeste tervis ei ole halb. Aga kindlasti on võimalik asju veel paremaks teha ja inimesi suunata," leiab aktiivne muusik. "On räägitud, et tuleks vähendada firmade maksukoormust, kui nad toetavad oma töötajate sportimisvõimalusi. Loomulikult peaks mõtlema ka selle peale, kuidas mehed saaksid lahti mõttest, et Lätis on odavam alkohol."

Indreku arvates on aktsiisitõus piltlikult öeldes küll alkoholimüüki vähendanud, aga alkoholiprobleemi mitte. "Alkoholiprobleem on tänu sellele rumalale aktsiisile süvenenud," avaldab mees arvamust. "See on see, mida ma näen ja kuulen oma kõrvaga."

Mis puudutab Ironmani võistlust, siis meeldib Indrekule tsiteerida möödunud aastast Ironmani võistlusest osalejat, näitlejat Raivo E. Tamme: "Tegelikult saab sellega praktiliselt igaüks hakkama, kes ennast kätte võtab. Eesmärk ei ole minna ja panna! Distantsid ei tapa, vaid tempo."