Ilmar TaskaFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
23. november 2018, 09:56

Londoni mainekas väljaanne valis Ilmar Taska romaani „Pobeda 1946“ aasta parimate raamatute hulka

Londoni mainekas väljaane The Times Literary Supplement on selle aasta parimate raamatute hulka valinud ka romaani "Pobeda 1946".

The Times Literary Supplement sai alguse 1902. aastal ajalehe The Times kirjanduslisana, kuid omandas peagi omaette määrava tähtsusega ajakirja staatuse. Aasta parimate raamatute valiku teevad Suurbritannia tuntud kriitikud. Eelmistest aastatest on sõelale jäänud ja oma koha leidnud paljud väljapaistvad teosed erinevatest valdkondadest, Nimekirjast leiab biograafiaid, proosat, luulet...

Hinnatud kirjanduskriitik Paul Blinding on tänavu valinud välja kirjastus Norvik Pressi poolt avaldatud Pobeda 1946 / A Car called Victory. Varrakus ilmunud romaani on inglise keelde tõlkinud Christopher Moseley.

"Arvestades, kui palju ingliskeelseid raamatuid trükitakse igal aastal maailmas, on rõõmustav, et ka üks Eesti romaan on valitud Londoni suure väljaande poolt selle aasta parimate teoste hulka," räägib Taska.

"Raamat on saanud väljaspool Eestit tunnustust ka varem. Sel aastal valis New European "Pobeda 1946" suve parimate raamatute hulka, mida reisile kaasa võtta. Romaan ja selle tõlkija Jouko Vanhanen olid nomineeritud ka aasta parima tõlkeraamatu auhinnale Soomes."

"Paljud lugejad erinevates maades on mulle täheldanud, et see raamat on aidanud neil mõista meie lähiajalugu ja hinnata meie iseseisvuspüüdlusi, eriti nüüd, kui Eesti riik on 100-aastane," on Taska ise öelnud.