Charles Manson 1969. aastal. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
22. november 2018, 16:57

50 aastat tagasi ilmus laul, mis tiivustas Charles Mansonit tapatöödele

Täna 50 aastat tagasi ilmus The Beatlesi duubelplaat "The Beatles", mida tuntakse ka valge albumi nime all. Sellel leiduv pala "Helter Skelter" omandas Charles Mansoni haiges psüühikas tähendusi, mis viisid Hollywoodis kohutavate veretöödeni.

The Beatlesi üheksandast albumist kujunes end uuestisündinud Kristuseks pidava Mansoni kinnisidee, kirjutab Ilta-Sanomat. 1968. aasta detsembris hangitud plaadile olid tema meelest peidetud salasõnumid - tulekul olla Helter Skelteri nimeline rassidevaheline sõda, mis lõpeb valgenahaliste surmaga. Oma ettekujutuses pidi Manson koos oma jüngritega uue maailmakorra üles ehitama.

1969. aasta augustis tapsid Mansoni sekti liikmed tema käsul kahe öö jooksul seitse inimest. Mitmed ohvrid olid kuulsad ja rikkad, nende seas oli kaheksandat kuud rase näitlejanna Sharon Tate, režissöör Roman Polanski abikaasa.

Kui Manson ja tema jüngrid viimaks kohtu ette toodi, veeretas sektijuht süü The Beatlesi plaadile. "Miks te mind süüdistate? Ega siis mina neid sõnu ei teinud," kaitses ta end.

Manson ja tema järgijad mõisteti 1971 algselt surma. Kui aga USA ülemkohus järgmisel aastal surmanuhtluse keelustas, muudeti karistused eluaegseks vabaduskaotuseks.

"Helter Skelteri" autor Paul McCartney ei mänginud pala aastakümneid, kuid võttis selle 2004 uuesti repertuaari - selle saatel olevat hea rokkida. 

Charles Manson suri aasta tagasi 83 aasta vanuses.