Näitleja Gert RaudsepFoto: Stanislav Moshkov
Tele
22. november 2018, 15:48

ÜRO ränderaamistiku otse-eetris ette lugenud Gert Raudsep: läks üle kahe tunni, aga ei olnud suur pingutus mu jaoks (13)

Näitleja Gert Raudsep läbis kolmapäeva õhtul omamoodi maratoni kui luges "Ringvaate" otse-eetris ette kogu ÜRO ränderaamistiku teksti, mis eelmisel nädalal valitsuse kriisi viis. Mehel läks selleks aega kaks tundi ja kümme minutit.

Raudsep hindas enne ettelugemist, et läheb poolteist tundi, kuid hoopis läks selleks aega kaks tundi ja kümme minutit. „Ma küll andsin tempot, aga väga palju oli seda teksti,“ tõdes mees. Pärast lõpetamist andis Raudsep koheselt intervjuu Marko Reikopile, kes naljatles: "Kuule, Gert, ei tulnud eriti hästi välja, kas teeksid ühe korra veel?"

"Seal on palju viiteid muudele ÜRO õigusaktidele, järsku loeks need ka nüüd siis ette, kui ma uuesti loen," vastas Raudsep. Kingituseks pika lugemismaratoni eest sai näitleja "Ringvaate" meeskonnalt ploki joogivett.

„Minu meelest oli päris hea tõlge, väga ladus oli lugeda. Võib-olla seal vahepeal mõnedes kohtades oli väga palju kiillauseid, mille puhul endal läks mõte rändama. Raske oli veel see, et kui ma alguses vaatasin, et on 40 lehekülge, siis pärast hakkasin vaatama viimast lehekülge ja sain aru, et on 44. Siis ma sain aru, et veel läheb kauem. See oli kõige raskem. Kolm viga oli ka sees minu meelest," jagas Raudsep loetu kohta mõtteid.

„Mul hakkasid kogu seda asja lugedes pildid rändama silme ees, küll Indiast, Aafrikast, Lõuna-Ameerikast, hakkasin nende inimeste peale mõtlema, et keda see tegelikult kõige rohkem puudutab,“ rääkis Raudsep.

Mehe sõnul lühidalt ja lihtsalt ÜRO rändelepingut ei ole võimalik kokku võtta, eriti temal, kes ei tea välispoliitikast ja ÜRO deklaratsioonidest midagi. "Minu arust see määrab või proovib määrata sarnaselt inimõiguste deklaratsioonile üldised põhimõtted mismoodi neid inimesi kohelda, kes rändavad ühest riigist teise, rändava tööjõuotsingul, Eestist näiteks Austriasse Viini ooperisse laulma, Eestist Iirimaale või Ukrainast Eestisse. Sarnaselt nendega mis toimub Aafrikas, Lõuna-Ameerikas, vaesemates piirkondades, kus inimesed on rände teel. See oli selge, et see ei puuduta absoluutselt pagulasi," kinnitas ta.

Vastuseks küsimusele, kas ta oleks poliitikuna nõus seda lepet toetama, vastas ta: "Kui ma oleks poliitik oleks ma kursis rohkem kogu selle asjaga. Minu arust puudutati seal seda, et häbiväärne on valmisdebattides seda valimisinstrumendina kasutada kui relvana, mida praegu tehakse."

Raudsep nentis, et näitlejana ei ole ta kunagi pidanud nii pikka ja täiesti võõrast teksti otse-eetris ette kandma. "Näitlejana midagi ette lugedes oled selle enne läbi töötanud. Praegu oligi mu eesmärk olla kõigi nendega, kes selle kohta midagi arvavad, aga pole elus seda lugenud. Ma jätsin arvamise pärastiseks, aga vähemalt lugesin enne läbi!" ütles ta.

Üle kahe tunni väldanud lugemismaraton näitlejat aga täiesti ära ei väsitanudki. "Suu ei väsinudki ära, silmad hakkasid natukene väsima. Ei olnud suur pingutus, olen valmis veel tegema, miks mitte," sõnas ta.