"Terevisiooni" saatejuhid Liisu Lass ja Owe Petersell tegid tänas hommikusaadet rahvusraamatukogu kaheksandalt korruselt.Foto: Teet Malsroos
Tele
22. november 2018, 12:43

„Terevisioon“ tegi otsesaadet rahvusraamatukogust. Saatejuht Owe Petersell: kui olla stuudiost väljas, on adrenaliin kogu aeg natukene üleval!

Tänane „Terevisioon“ läks tavapärase telemaja stuudio asemel eetrisse hoopis rahvusraamatukogust, mis täna oma 100. juubelit tähistab. „Ikka on toredaid erisaateid tehtud siis, kui midagi vahvat on juhtumas. Rahvusraamatukogu on institutsiooni mõttes väga oluline Eesti jaoks ja ma arvan, et ka kultuurilooliselt oluline koht,“ selgitab saatejuht Liisu Lass, miks hommikusaade täna erandkorras sealt tehti.

Rahvusraamatukogu sissepääsu ees ei jäänud möödujatele märkamatuks ERR-i kaks ülekandebussi. Saadet filmiti otse-eetris raamatukogu kaheksandalt korruselt, kunstisaalist. Raamaturiiulite vahele oli paigutatud kaks punast diivanit, kus saatejuht intervjueeritavaga istus. Mis televaatajatele märkamatuks jäi, oli see, mis toimus kaadri taga. Terve saal oli täidetud operaatorite, režissööride, kaamerate ning meetrite ja meetrite pikkuste juhtmetega.

Õhkkond ebatavalisel võttekohal oli kergelt pingeline ja närviline: kuna intervjuud vaheldusid kiiresti, pidi üks saatejuht ja tema külaline kiirelt diivanilt lahkuma ning teine saatejuht sama kiiresti end sinna koos uue saatekülalisega sisse seadma. Intervjuude vahel oli aega alla minuti, et kõik paika sättida. „Minut aega eetrini!“ teatas selgel häälel üks operaatoritest. Samal ajal tiirlesid võtteplatsil ringi ka fotograafid, kes erilist saadet pildile püüdsid. Ühe korra oligi olukord, et head pilti otsivad piltnikud käsutati võtteplatsilt minema mõned sekundid enne eetrisse minekut. „Huh, läks napilt!“ nentis operaator.

Stuudiost väljaspool saate tegemine on mõnus vaheldus!

„Terevisiooni“ juhtisid täna Owe Petersell ja Liisu Lass. Uurides nendelt, kuidas siis tuttavast hommikusaate stuudiost väljaspool saadet teha oli, ütlesid mõlemad kui ühest suust: „Hästi tore on!“

„See on väga tore vaheldus igapäevasele saatele. Planeerimine on teistsugune ja saab rutiinist välja,“ rõõmustab Lass. „Ongi hästi tore, muidugi selle juurde käib see, et vahepeal oleme külmal rõdul ja väriseme seal,“ nendib Owe, viidates sellele, et nad Lassiga vahepeal rahvusraamatukogu kaheksanda korruse rõdul saateklippe tegema pidid.

Tänane saade oli lahendatud järgmiselt: saatejuhid tegid intervjuusid raamatukogust, samuti olid muusikalisteks vahepaladeks kutsutud muusikud eetris raamatukogust, uudised oli siiski eetris aga tuttavast ERR-i uudistemaja stuudiost. „Liiga keeruline oleks olnud uudistesaadet siia kolida,“ tõdeb Lass.

Lass ja Owe nendivad, et tuttavast stuudiost väljaspool saate tegemine on ühelt poolt väga huvitav ja väljakutsuv, kuid teiselt poolt ka keeruline. „Minu jaoks on kõige raskem see, et kui me oleme telemajas, siis on kõik monitorid olemas ja võimalik on saada tagasisidet. Siin ei tea, öeldakse, et „eeter!“, aga sa ei näe kuskilt midagi. Natuke pimesi tegemine,“ tõdeb Petersell.

„Alati on küsimus selles, kas tehniliselt on ikka kõik korras. Keskkond ei ole ju telemaja, kus kõik on hommikust hommikusse tehniliselt samamoodi. Kogu aeg peab mõtlema, kas on ikka kuulda, kõik see pool on raskem,“ lisab Lass.

Petersell tunnistab aga, et temale kergelt pingelises õhkkonnas meeldib isegi töötada, sest see viib mugavustsoonist välja. „Mina pean ütlema, et mulle meeldib selline natukene kriitiline olukord. Ma tahan lausa seda. Ka stuudios, kui midagi juhtub, tuleb teistmoodi reageerida, see annab adrenaliinilaksu. Kui olla stuudiost väljas, on pidevalt see adrenaliin natukene üleval, et kuidas nüüd peaks hakkama saama,“ räägib Petersell.

Tehniliselt on otsesaadet võõras kohas raske teostada

Hiiglasliku rahvusraamatukogu ruumidest valiti saate tegemiseks just kaheksanda korruse saal seetõttu, et see tundus televaatajate jaoks kõige huvitavam võtteplats. „Me käisime seda maja üle vaatamas, iseenesest siit leiaks ma arvan 30 erinevat kohta, kus oleks väga tore saadet teha. Valisime lõpuks selle kunstisaali selletõttu, et see tundus pildiliselt ilus, seal on väga hubane, võimalik on minna ka rõdule. See oli lihtsalt üks võimalikest kohtadest, aga väga hea koht,“ selgitab Petersell.

„Terevisiooni“ tegemine väljaspool stuudiot ei ole tegelikult üldsegi tavapäratu. Näiteks hiljuti käis Owe Petersell Läti 100. sünnipäeva puhul hommikusaadet tegemas Riiast.

„Me tegelikult teeme väga tihti saadet stuudiost väljas, tervet saadet muidugi küll mitte. Hiljuti oli Owe Riias, on selline lahendus, et üks saatejuht on stuudios, teine kuskil väljas. Siis on selline tihedam saade. Kogu saate tegemine väljas on tehniliselt muidugi raskem,“ räägib Lass.

„Eks see tähendab ka kogu selle tehnikaga siia kolimist, kogu tehniline meeskond tegelikult juba eilsest õhtust saadik panid seda kõike siin püsti. See on ikkagi keeruline, alates võttebussist ja režissöörist, meil on kaks režissööri täna näiteks tööl, üks telemajas, teine siin. Tiim on suur, tehnikat palju, ikka on keerulisem,“ lisab Petersell.

Peterselli sõnul on Riiast hommikusaadet teha vahva, kuigi ilm oli sügiseselt jahe ning vahepeal hakkas seetõttu külm. „Täpselt samamoodi oli stuudiost väljas hästi tore olla. Kui ma enne ütlesin, et rõdul oli külm, siis seal sai lihtsalt tunde väljas olla. See käib asja juurde, aga kui ise juhid saadet, siis mõtled nii paljudele teistele asjadele. Mul ei olnud nii külm, aga kui ma vaatasin meie valgustajat ja helimeest, siis nad lihtsalt värisesid vahepeal külmast. Aga Riias oli hästi tore, hästi toredad ja sõbralikud inimesed olid Lätis,“ rõõmustab ta.

Mida põnevat „Terevisioon“ tulevikus pakub, on saatejuhtide sõnul saladus, aga huvitavaid võttekohti saate tegemiseks otsitakse kindlasti veel. „Jõulukuu tuleb, siis tuleb ka üht-teist põnevat. Aga rohkem ei saa hetkel saladuskatet kergitada!“ sõnab Petersell.