Ireni ErbiFoto: Robin Roots
Tele
21. november 2018, 22:09

„PEALTNÄGIJA“ VIDEO | Missis Estonia korraldaja Ireni Erbi petab missivõistlusel osalejatelt raha välja? (1)

Kliendid süüdistavad missivõistluste korraldajat Ireni Erbi (enne Irina Gorlova) petturluses. Kui varem on Erbi skandaalid olnud peamiselt sõna-sõna vastu, siis seekord on konkreetsed tunnistajad ja tõendid, sai näha saates "Pealtnägija".

Tallinnas elavad ärinaine Ljudmilla Karpikova, juurat tudeeriv Anna Mikkonen ning Marta, kes töötab ametnikuna ega soovinud seetõttu loos enda nime ja näoga esineda, nimetavad kõik end promootor Ireni Erbi ohvriteks. Välja arvatud pisidetailid, on nende lood äravahetamiseni sarnased – sõit rahvusvahelisele iludusvõistlusele kujunes närvesöövaks ja sadu eurosid nõudnud ürituseks, mis tipnes mõnituste ja mõnel juhul otseste ähvardustega.

Kõige pikem ja isiklikum tüli kestab 26-aastase staažiga iludusvõistluste korraldaja Tiina Jansoniga. Neli aastat tagasi trügis Erbi ka Jantsoni nišši ehk hakkas Eestis korraldama võistlust Missis Estonia ehk iludusvõistlust abielus naistele. "Ta kasutab häbitult ja karistamatult minu 26-aastase töö vilju - konkursi nimetust Missis Estonia, saades sel moel endale sponsoreid ja osalejaid," ütles Jantson, kelle arvates ei tohiks kaht samanimelist konkurssi ühes riigis olla. 

Erbi sõnul ei saanud aga Jantson oma võistluse korraldamisega hakkama ning tal pole õigust takistada, kui keegi tahab samasugust konkurssi teha. "Kadedus on haigus, nii et siiralt soovin talle kiiret paranemist. Kui ta minu peale haukumise asemel suunaks energia oma tegemistele, hakkaks tal paremini minema," kommenteeris Erbi.

Nii ongi Eestis viimastel aastatel kaks missise-võistlust, üks Jantsoni ja teine Erbi korraldatud. Enda korraldatud missise-võistlusel kohtus Erbi mullu Marta, Anna Mikkoneni ja Ljudmila Karpikovaga.

Erbi pakkus oma võistlusel silma paistnud naistele sõitu rahvusvahelistele võistlustele. "Ta otsis osalejaid, kes on majanduslikult heal järjel. Saime alles hiljem aru, miks," nentis Karpikova. Erbi vahendatud rahvusvahelistel võistlustel osalemine pole sugugi tasuta, raha küsis ta ette: Martalt 1200 eurot, Karpikovalt 1400 eurot. Mikkonenilt küsis ta aga kaks korda 950 eurot.

Raha kanti Erbi osaühingu Showtime International kontole. Kui seni on Erbi vastu suunatud süüdistused tuginenud peamiselt sõnadele, siis seekord on dokumendid ja kirjad, mis võimaldavad raha liikumist ja sündmuste kulgu jälgida.

Nagu tagantjärgi selgus, sisaldas summa lisaks konkursi osalustasule ka Ireni Erbi vahendustasu. "Selle "direktori" komisjonitasu ületas võistluste osalustasu kolmekordselt, mõnikord rohkemgi," rääkis Karpikova.

Naiste sõnul oli Erbi kohustus neid konkursiks ette valmistada, kuid tegelikult ta seda ei teinud. Ehkki Erbi oli juba kurikuulus meedia tõttu, uskusid naised ikkagi tema juttu, et tegu on konkurentide laimuga ja ebaõnnestunud misside kiusuga. 

Kuid kui ülalnimetatud ohrvid võistustele kohale sõitsid, selgus, et neid poldud registreeritud ning osalemistasu oli maksmata. Erbi väitis, et jäi maksmisega hiljaks.

Ühe korra esitas Erbi aga hoopis Karpikovale nõude, kuna ta ei olnud tagastanud 10 euro väärtust linti, ta sai trahvi 2500 eurot. "Minu firmas pole psühhiaatrit, kes diagnoose paneks, ent firma vara omastamise eest nõuan kompensatsiooni," kirjutas Erbi kirjana kaasa.

Erbi lubas "Pealtnägijale" asja selgitada ning nimetas kõiki etteheiteid alusetuteks. Täpsemaid selgitusi ta siiski saates ei jaganud. "See on sihipärane rahateenimine," arvas Karpikova. "Mina arvan, et see on alusetu rikastumine, isegi vargus," lisas Marta.

Missis Estonia 2017 osalejad nõuavad Erbi firmalt raha tagasi, Mikkonen on asjaga juba kohtusse jõudnud, teised koostavad hagisid. Erilisi lootusi neil raha tagasi saamiseks ei ole, kuna Erbi firmal on äriregistri poolt kustutamishoiatus esitamata aruandluse tõttu.