Foto: Reuters/Scanpix
Tele
20. november 2018, 21:01

„Radari“ ajakirjanikud Eeva Esse ning Robert Kõrvits tegid tööl LSD mikrodoosi: ei saa sellest trendist aru (22)

Silicon Valleys on populaarne trend LSD-d mikrodoosida, et tõsta vaimset töövõimet. “Radari” ajakirjanikud Eeva Esse ning Robert Kõrvits proovisid omal nahal järele, kas psühhedeelikumi mikrodoosimine tõepoolest teeb töötamise loomingulisemaks ning efektiivsemaks. 

Läänemaailma eeskujul on mikrodoosimise kultuur jõudnud ka Eestisse ning kinnitab siin kohalike loovinimeste ning IT-sektoris töötajate sõnul kanda. Saates võtsid sõna eestlastest 20ndates noormehed, üks neist töötab programmeerijana ning teine ärijuhina, mõlemad on LSD mikrodoosimisest vaimustuses. Psühhedeelikumide uurija Dr. Dennis McKenna sõnul muudab LSD mikrodoos teda tähelepanelikumaks ning energilisemaks. 

Esse ning Kõrvits manustasid kumbki ühe milliliitri LSD-d, lootes, et see tõstab nende kognitiivset võimekust, et neil on võime kiiremini ja selgemini mõelda. Ajakirjanikud manustasid ainet enne tööpäeva algust. Lõunapausil jagasid nad kogemuse kohta mõtteid. “Ma isegi võiks öelda, et kõik see, mis töö juures on seni meeldinud, meeldib endiselt, aga kõik see, mis nii väga ei meeldi, on endiselt selline vastu oksa. Produktiivsust ma eriti ei tunne,” nentis Kõrvits. “Praegu on jah, selline täiesti tavalise tööpäeva tunne. Poleks nagu midagi erilist manustanud,” nõustus Esse.

Mõned tunnid hiljem ei tundnud kumbki siiski mingit mõju. “Ei saa öelda, et kuidagi õudsalt kreatiivne või lõbus on. Kui üks argument oli, et see aitab hästi keskenduda, siis kogu keskendumine on mul selline, et lihtsalt kerin seda Facebooki tuima näoga. Tegelikult ei tahaks üldse tööl olla, pigem kuskil looduses,” rääkis Kõrvits. 

Peatoimetaja Kärt Anvelt andis oma hinnangu: “Need kaks inimest on täna absoluutselt teistsugused. Ma palun Eeval kirjutada kaks lauset oma järgmise loo kohta ja ta kirjutab neid juba 10 minutit. Ma küsin, mis sa teed, mul on vaja ainult ühte-kahte lauset. Ta vastab, et on perfektsionist.”

“Jube väsitav päev,” nendib Kõrvits tööpäeva lõpus. “Ma küll ei saaks öelda, et ma oleks tundnud neid imelisi tundeid enda sees, mida on lubatud. Fokusseeritus, efektiivsus, loomingulisus,” sekundeerib Esse. 

“Neljandaks lubati, et inimestega suhtlemine on mõnusam. Kindlasti ei, mina ei oleks tahtnud mitte kellegagi suhelda,” lisab Kõrvits. “Ei saa praegu sellest trendist väga hästi aru.”