Lugejakiri
20. november 2018, 18:41

Raivo Kiisler Tonga tüngakõnedest: helistaja oli Tonga kuningas ise (3)

Mulle tuli peale reedest juba teine kõne Tongalt ja kuna mõlemal korral mitte üks vaid kaks korda helises, siis sain kohe aru, et olen eriliselt väljavalituks osutunud.

Loomulikult helistasin ruttu tagasi ning kõne vastuvõtjaks ei keegi muu kui Tonga kuningas isklikult. Kutsus mind külla ja pidulikule õhtusöögile ning kuna olevat netist lugenud, et noorelt surnud väga rikas läti ärimees olla ülimalt kasulikuks pidanud suure osa oma testamendist Eestisse investeerida, siis tahtvat kõrgeausus minuga ka oma testamendi teemal tõsiselt rääkida.

Tellisin juba First Class'i lennupiletid ära ning pakin reisiärevuses kohvreid. Loomulikult katab kõik reisikulud kuningakoda.

Ah jaa, kroonitud pea palus mul ka paar kilo rassismi-vorsti (olla jällegi netist lugenud) salakaubana kaasa võtta. Ma rumaluke saanud algul millestki aru, et mis põrgu vorsti, aga kui teine nii püüdlikult seletas, et olla meil selline huvitav soositš, millel sees veri ja pealt must, siis tabasin gurmaanimatsu ära. Neil olla selline ekstreemtoodang keelatud nii sisuliselt kui ka poliitilselt, aga kuna peatselt jõulud tulemas ning paljude eesti inimestega kes naa lahked ja ei pea paljuks neile vahel ka ise tagasi helistada, niivõrd tugev side loodud, et seetõttu kustumatu soov tekkinud samuti kasvõi korra meie jõulurõõmu maitsta.

Selles saadavas rõõmus polnud kuningas muidugi sugugi kindel, aga uusi sõpru ja nende kombeid pidavat austama. Olgu see siis kasvõi seedemahlade arvelt.

Küsisin muuseas ka, et miks nad meile nõnda palju helistavad ja kohe toru ära panevad. See olla tingitud tongalaste sünnipärasest tagasihoidlikusest ja ei tahtvat olla liiga pealetükkivad. Nende esiisade arusaamad järgi pidavat tõeline sõprus ikka kahepoolne olema. Seega nemad teevad algust ja siis jäävad ilmselt pikalt kaalutlevate eestlaste vastuhelinat ootama.

Veel meeldib kuningale väga proua Merkel ja eriti tema lause - Tulge Kõik! Vot see on alles avatus ja külalislahkus. See on see mille poole nüüd kogu Tonga on püüdlemas, kuigi teavad, et selle kõige kõiksuseni mitte kunagi ei jõua. Samas ühelegi ränderaamile või -redelile alla kirjutada ka ei kavatseta. Territoorium neil seal saarte pääl ju nõnda pisike ja piiratud, aga kõiksusesse tahaks ikkagi panustada. 

Peale pikka arutelu oma printsidega võttis kuningas vastu otsuse, et vähemalt esialgu võivad tulla ainult kõik eestlased kuna neil pikaaegne kogemus igasugu asjade suuremas koguses puhtaks pesemisel ja musta pesu Tongal juba jätkub.

Nii siis sellest otsusest lähtudes eestimaalaste teavitamiseks sidekanaleid hoogsalt kasutama hakatigi. Kui aga eestlaste reageering naa pikatoimeline ning vastukõnesid eriti ei tule, siis on juba mitu teist väikeriiki sõpruseloomiseks valmis pandud.