Uudised
31. märts 2000, 23:00

Poiss, keda painavad kummituste probleemid

Harukordne anne, ahhetavad kõik režissöörid, kelle käe all on mänginud 11aastane Haley Joel Osment. Oscari-kempluses jäi poiss küll veteran Michael Caine’ile alla, ent etteastega psühhopõnevikus “Kuues meel” sööbis ta publikule ilmselt igaveseks mällu.

Kaheksa-aastane Cole Sear varjab südames koletut saladust. Teda külastavad vaimud. Probleemidest vaevatud vaimudeilmale on ülitundlik poiss oivaline meedium. Cole ise ei mõista oma piinu ja julgeb neist rääkida üksnes lastepsühholoog dr. Malcolm Crowe’le (Bruce Willis). Oma võimetes pärast üht vägivaldset juhtumit kahtlema hakanud psühholoog võib olla ainus, kes saab poissi aidata. Ent kas nii tema kui Cole on valmis tõele näkku vaatama?

Sellise küsimuse esitab 28aastane režissöör M. Night Shyamalan, kes vajas pea-osadesse kaht “100% usutavat ja 100% õrnahingelist” näitlejat. Bruce Willis on karastatud täht. Willis ise kiidab taevani oma noorukest Haley Joel Osmentit. “Kõige andekam lapsnäitleja, keda mu silm on näinud. Haley pakub kõva konkurentsi mu kõigi aegade parimatele filmipartneritele. Pealegi on ta tubli golfimängija.”

Shyamalan on ennegi lapsi juhendanud, kuid Cole’i ossa vajas ta kedagi erilist. “Kedagi, kes paneks vaataja uskuma, et temaga sünnivad hirmsad asjad.” Režissöör oli sobivat poissi otsides juba lootuse kaotanud. “Läksin pärast New Yorgi ja Philadelphia katseid Los Angelesse, pidades seda ajaraiskamiseks. Siis astus sisse Haley. Vaatasin, et armas poiss. Ta alustas - ja mulle tundus, et kuulen seda stseeni esimest korda. Dialoogi iga sõna kõlas ideaalselt. Haley lõpetas, ta nuttis ja mina nutsin ka. Küsisin: kes sa selline oled? Kust sa tuled? Haley pühkis pisarad silmist ja puhkes naerma.”

Õrnale eale vaatamata on Haley Joel Osment staažikas näitleja. Tema karjäär algas kuus aastat tagasi Pizza Huti reklaamis. Järgnes väikese Forresti osa kassatükis “Forrest Gump” ja hulk telesarju. Noormees jumaldab Snickersi ?okolaadi, oma kaht lemmikkonna ja Edgar Allan Poe’ loomingut. Järgmisena võib teda näha Mimi Lederi (“Deep Impact”) filmis “Pay It Forward”, kus mängivad Kevin Spacey ja Helen Hunt.