Foto: Ove Maidla
Teater
19. november 2018, 10:58

GALERII | Dvinjaninovi sünnipäev tuli „Juveliiri juubeliga“ (1)

„Kes selle lause välja mõtles, mis on tordil: „Kättesaamatu igatsus, mis hoiab sind elus?”” pärib Andres Dvinjaninov pärast „Juveliiri juubeli” esietendust peol, mille peategelaseks on ta ise. Oma 55. sünnipäeva ja 30 lava-aastaga. Pärast ristküsitlust selgub, et selle tähelepanuväärse lause on ta kujundaja Tiina Viirelaiule ise sositanud. Töö käigus. Sedapidi jõudis lause igatsusest ka torti kaunistama. „See on kõige õigem slogan „Juveliiri juubeli jaoks! Aitäh!” särab lavastaja Dvinjaninov üle näo.

Lugu ise liikus Karlova teatrisse kummalisel viisil. „Ühel päeval hakkas Marje Metsur „Tagahoovis 2” etenduste ajal väga kahtlaselt nihelema, kui luges Sven Karja antud näitemängu,” kirjeldab Dvinjaninov. Küsimusele „Mida sa loed!”, vastanud Metsur vaimustunult: „See on nii hea! Seda küll tahaksin mina mängida!” Dvinjaninov lunis loo endalegi lugeda.

„Vaimustusin, andsin Hannesele selle ka lugeda ja tema ka vaimustus,” jutustab Dvinjaninov, mäherdust teed pidi lugu Karlova teatri lavale liikus. „Nii et aitäh Svenile, kes selle materjali leidis ja aitäh Marjele, kes selle korras usaldas minu kätte ja aitäh Hannesele, kes sellest vaimustus...”

Hannes Kaljujärv lõikab nõudlikult vahele: „Ma kuulsin, kurat, sa olid seda Matverele enne lugeda andnud?!” Dvinjaninov tardub dramaatilisse poosi ja lööb näost lõkendama: „Ei, päriselt ei andnud! Sa teed nalja või?” Kaljujärve näol on rahulolev naeratus, et kiusamine õnneks läks: „Ma teen nalja jah!” Naer saalis.

Dvinjaninov kehastub solvunuks: „Nojah, sinu naljade peale kui teised saavad pihtsa, ju kõik naeravad!” Dramaatilist hetke ei jagu kauaks. Juveliiri-tordi lõikavad Dvinjaninov-Kaljujärv lahti sõbralikult käsikäes. Nagu ikka.

Briti näitlejanna ning dramaturgi Nichola McAuliffe'i näidend „Juveliiri juubel” jutustab loo 90-aastasest juveelikaupmehest, kes on kuuskümmend aastat oodanud taaskohtumist Inglise kuningannaga. Lavastuse žanri on raske konkreetselt määratleda, sest sarnaselt elu enesega põimub koomiline traagilisega, poeetiline pragmaatilisega, romantilised unistused hoolimatu tegelikkusega.

Näidend on hetkel maailmas erakordselt mängitav, lisaks vaimukale dialoogile ja säravale koomikale haarab see ka mitmeid tõsisemaid ja ajatuid teemasid: vanaduse vääramatus, illusioonidesse kapseldumine ja elus tehtud valikute ümberhindamine. „Juveliiri juubeli” teksti tõlkis Sven Karja, kunstnikuks on Triinu Pungits. Karlova teatri laval mängivad Marje Metsur, Ingrid Isotamm ja Hannes Kaljujärv.