RESTORAN AED: Kui veganil, rääkimata taimetoitlasest, nälg näpistab, siis Tallinnas tasub sammud seada Rataskaevu tänavale, kus praktiliselt kõrvuti asuvad Eesti kaks parimat taimetoitu pakkuvat restorani Aed ja vegan restoran V.Foto: Aed
Inimesed
17. november 2018, 00:01

Parimat taimetoitu pakub restoran Aed

Parimat taimetoitu saab sel aastal restoranis Aed, leidis gastronoomiakonkursi Silverspoon 2018 žürii. Aasta tagasi pälvis sama tiitli Vegan Restoran V.

„Väga suure osa meie menüüst moodustab taimetoit,“ kinnitab restorani Aed peakokk Maru. Taimsetest eelroogadest on tema sõnul kindlasti nõutuimad kännuseened. „Kännuseeni tellides saate mõnusa metsase kukeseene pasteedi, lisaks on seal mädarõika tšipse, linaseemne krõpse, lehtkapsast ning enoki- ja chimei-seeni,“ ütleb kokk, et jaapanipärased seened ongi roale nime andnud. Pearoogadest on nõutuim Heinapoiss. See on juurikatest ja kaunviljadest pikkpoiss, kus heina esindab petersell. 

Kui veel kolm aastat tagasi oli seis liharoogade kasuks, siis nüüd valitseb pearoogade menüüs võrdsus. „Igal roal on olemas taimne põhi ja sellele lisandub vastavalt sööja soovile kas liha või selle taimne asendus, nagu näiteks Heinapoiss või paneeritud juurseller või seenekotlet,“ selgitab Maru. 

Lisaks sobivad veganile viiest neli eelrooga ja kolm magustoitu. „Alati võib ju jätta roale veisefilee või salatile pardifilee panemata,“ jagub peakoka sõnul mänguruumi veelgi. 

Maru usub, et taimetoitlane võib liharestoraniski kokaametit pidada. „Liha puhul tead sa täpselt, mitu minutit kulub medium-küpsusastme jaoks ja sõrmega katsudes tunnetad, on ta sul medium või mitte. Liha tegemine on palju tehnilisem, juurikate puhul peab palju rohkem maitset kontrollima,“ tõdeb ta, et iga porgand maitseb pisut erinevalt. Restorani Aed peakokk taimetoitlane küll pole, aga liha sööb oma sõnul üsna vähe.