Video: Tatjana Iljina
Toiduvideod
6. aprill 2020, 22:48

Retsept ilmus algselt 16.11 2018

VIDEORETSEPT! Tee ise imelihtne ja algupärane pasta carbonara!

Pasta carbonara on kõige väärkoheldum pastaroog maailmas, usuvad mõned Itaalia kulinaaria austajad ning paraku põhjusega - liiga sageli muudetakse see pelgaks muna-makaroniolluseks, kuhu kallatakse lisaks küüslauku, sibulat ja vahukoort. Vaatame, milline peab välja nägema üks õige carbonara, mille valmistamisel on jälgitud selle Roomast pärit roa tegelikke nõudeid!

Vaja on: 

Kaks muna.

Itaaliapärast seapeekonit ( guanciale või pancetta), mis pole väga intensiivse suitsumaitsega.

 200 gr pecorino juustu (võib olla ka parmisan, aga pecorino on õigem).

 Musta pipart veskist.

 Soola.

 Vett pasta keetmiseks.

 Väiksem peotäis spagette.

Töö käik

1. Viiluta peekon, prae omas rasvas.

2. Maitsesta pastakeeduvesi vahemereliseks (ehk üsna soolaseks). Keeda pasta minut vähem, kui pakil ette nähtud. Meie puhul - seitse minutit. Sega vahepeal, siis ei kleepu pasta kokku.

3. Keemise ajal löö munad kaussi, klopi läbi. Riivi juust, lisa munadele. 

4. Kui pasta keenud, tõsta see keeduveest otse peekoni peale (ära kurna või kui kurnad, jäta veidi keeduvett potti alles!). Lisa kiiresti segades (tangidega on seda hea teha) munasegu. Et saavutada kreemisemat tekstuuri, kalla juurde pool tassitäit pastakeeduvett. 

5. Võta pannilt tuli alt. Sega kiiresti ühtlaseks. Pasta ja keeduvee kuumus hoolitsevad selle eest, et roal oleks kreemjas tekstuur ja muna hüübiks just parajalt. Riivi veel juustu sekka. 

6. Söö kohe! Carbonara ei salli ootamist, sest muidu ongi sul makaronid munaga. 

Kas teadsid et:

Pasta carbonara on saanud maailmas kuulsaks peale teist maailmasõda, mil Itaalias väljajõudnud Ameerika sõdurid viisid selle kodumaale kaasa. Toona ( ja ka nüüd) nimetati seda ka Rooma pastaks. 

Teatud Itaalia regioonides asendatakse peekon rasvaga (cacio e uova), mida siiski peetakse hoopis teiseks roaks. 

Nimi carbonara viitab ühe legendi kohaselt peekonile (carbonada), teise kuulduse kohaselt aga söekaevuritele (carbonari), kes lõid endale lihtsa, ent maitseküllase roa. Ka pidada musta pipra terakesed, mis annavad roale selle õige maitse ja väljanägemise, sümboliseerima söetükikesi. 

Itaallased ei taha sellest kuuldagi, ent peekonit saab kenasti asendada brokkoli, seente või hernestega. Seda siiski talutakse veidi paremini, kui retsepti koore ja küüslaugu miksimist.