Maarja Nuut & Ruum „Muunduja“ Foto: 130701
Eesti uudised
16. november 2018, 11:37

Maarja Nuudi süvenemist nõudvad viisid

Maarja Nuut on viiuldaja ja laulja, kes on õppinud klassikalist viiulit Eesti muusika- ja teatriakadeemias, pärimusmuusikat Viljandi kultuuriakadeemias ja Stockholmi kuninglikus muusikakõrgkoolis.

See väga tugev ja omanäolise lähenemisega muusik võitis eelmisel aastal Eesti muusikaauhindade galal albumiga „Une meeles“ parima etno/folk/rahvaliku albumi auhinna ning takkatippu aasta naisartisti auhinna Kuldne Plaat.

Maarja Nuut & Ruum on uus põnev kooslus. Oktoobri alguses ilmunud „Muunduja (Shifter)“ on duo esimene album, mis sisaldab üheksat lugu ja vältab 40 minuti jagu. „Maarja Nuut & Ruum on enigmaatiline, varjude ja valguse vahel liikuv duo, kes ühendab oma muusikas mineviku ja tuleviku, pärandi ja sünteesi,“ on püütud kooslust defineerida.

Ruumi kusjuures on värvikalt iseloomustatud kui abstraktset elektroonikut, kes pakub Nuudi meloodiatele tundmatusse tulevikku ulatuva raamistiku. Kõik kokku – müstiline muusikaline labürint.

Keerutamata öeldes tuleb tunnistada, et „Muunduja“ on väga raskesti omaksvõetav, piisavalt keeruline, et kohe mingigi eufooriaalge tekiks.

Kuid asja jäägitult süvenedes hakkab album pisitasa üha enam meeldima, peidetud nüansid kooruvad elegantselt välja. Millegipärast tekib mõne loo puhul viivuks paralleel Enyaga, kuigi plaat on tegelikult sellisest kommertslikkusest küllaldaselt kaugel. Kuna tegemist on ühtlase voolamisega tervikalbumiga, siis eraldi ühtegi lugu teistele kindlasti eelistama ei hakkaks.

Kokkuvõttes. See plaat on kahtlemata intelligentsemale kuulajale sihitud. Sellisele, kellele ei meeldi muusikamaailma traditsioonilisemad sissetrambitud turvalisemad rajad.

----------------------------

Maarja Nuut & Ruum „Muunduja“ (130701)