Foto: TIINA KÕRTSINI
Eesti uudised
15. november 2018, 20:45

Endine kohtunik Leo Kunman: kapo kiusas mind alusetult taga

Peaaegu 25 aastat kohtunikuna töötanud Leo Kunman rääkis riigikogus olulise tähtsusega riikliku küsimuse “Vabadusele, õiglusele ja õigusele rajatud riik” arutelul, et  kaitsepolitsei üritas teda värvata. 

"Algus oli päris paljutõotav," meenutas Kunman.  "Aga seal paar aastat hiljem sattus minu menetlusse sihukene kaasus, mis puudutas endist peaministrit Indrek Toomet. Ja enne, kui ma jõudsin seal midagi teha, saabus minu kabinetti külaline, keda ma tundsin natukene varasemast ajast, töötas SORVVO-s, selleks hetkeks oli ta asunud tööle kaposse. Kuulasin tema mesimagusat juttu ja mõtlesin, et mis eesmärgil ta mind siin külastab. Natukese aja möödudes selgus, et kas ma oleksin nõus asuma nende nagu kaastöötajaks."

Kunmani sõnul pakuti talle teatud hüvesid ja oldi huvitatud, et Toome jääks vahi alla. "Õnneks ei vaadanud sellel ajal asju läbi kohtunik üksinda, olid ka rahvakohtunikud. Ja koos rahvakohtunikuga me ei nõustunud Toome edasise vahistamisega, vabastasime ta vahi alt."

Endine kohtunik möönas, et selline otsus pahandas kaitsepolitseid päris kõvasti ning järgnesid tema suhtes erinevad sanktsioonid, alusetud kaebused ja kriminaalasi, mille menetluse käigus jõhkralt seadusi.

"Minu kodu otsiti ilma presidendi loata, minult võeti ära auto, mida hoiti kaks aastat kapo kuskil kuuris. Kuigi ekspert ütles, et tema seda autot enam ekspertiisi tegemiseks ei vaja, tal on fotod kõik tehtud, kui juhtub, et on täiendavalt küsimusi, saab ta alati vastata nendele," kurtis Kunman. 

"Mida tähendab olla kahtlusalune? Käia kapo vahet, kohtu vahet, lugeda iga nädal või vaadata telerist enda kohta, et sa oled kindlustuskelm, sa oled kurjategija. Seda peab oma nahal tunda saama," tõdes mees. 

Kapo esindaja ütles Delfile kommentaariks, et  käsitlevad Kunmani väiteid kaitsepolitsei vastase laimuna. 

"Jääb sügavalt arusaamatuks, miks levitab valeväiteid kohtunik, kes peaks mõistma seadusliku ja ebaseadusliku piiri tavakodanikust paremini," vahendas kaitsepolitseid pressiesindaja Harrys Puusepp.

"Kui kohtunik tõsimeeli leiab, et kaitsepolitsei mõni töötaja on rikkunud või rikub seadust, siis on tal olnud ja on jätkuvalt kõik võimalused selle kohta teavitada kaitsepolitsei üle järelevalvet teostavaid asutusi,"  sõnas Puusepp.