Sofia RubinaFoto: Krõõt Tarkmeel
Üritused
15. november 2018, 21:44

„Eesti laulu“ poolfinalist Sofia Rubina: sõu võib olla ka selles, et lugu on kvaliteetselt ära lauldud

"Ma ei teadnudki seda!" võtab Sofia Rubina õnnitlused telefoni teel vastu. Džässmuusikuna kõrgelt hinnatud lauljanna on üks 24st "Eesti laul 2019" poolfinaali edasipääsenust. 

"Ma näen seda väga toreda võimalusena. Ja kuigi see ei ole minu esimene kord "Eesti laulul", on selles osalemine alati hästi suur rõõm," lausub ta. Viimati oli lauljanna konkursi võistlustules 2012. aastal house-stiilis looga "City Light". Ka tänavune lugu viib Rubina sõnul kuulaja house'i ja popmuusika lainele. 

Sofia räägib, et kui ta on konkursile pürginud enda lugudega, mis on olnud jazzi või souli stiilis, ei ole need poolfinaalidesse jõudnud. Lauljanna sõnul ei ole need olnud klassikalised "Eesti laulu" formaadis lood. 

"Deep Water", mille muusika autoriteks on Rubina ja Jaanika Tenn ning sõnad seadnud Oljana Kallson, oli produtsendi poolt valmis juba pool aastat tagasi, aga ootas õiget aega ilmumiseks. 

Siinkohal naerab Sofia, et alati tuleb idee "Eesti laulust" osa võtta viimasel hetkel. Ka seekord võeti konkursil osalemise ankeet ette siis, kui kandideerimise lõpuni oli aega kaks päeva. "Mõtlesime, et laheda loo saadame! Timmisime laulu, et see oleks ikkagi "Eesti laulu" formaadis." Kõige suuremaks mureks on lauljanna sõnul ajaline piirang, mille käigus peavad muusikud teatud mõttes kompromisse tegema. "Mõnikord ei saa muusikalist ideed kolme minuti sisse mahutada." Selle loo puhul on Sofia kindel, et kõik oluline saab ära öeldud ja loogiliselt lahendatud.

Head lavasõud saab teha ka ilma suure tantsu-trallita.

Sofia Rubina räägib, et "Deep Water" on kindlasti lugu, milles on rõhk vokaalil ning taustahäältel. "Kindlasti valime hea laulutiimi ja panustame sellele, et lugu kõlaks laivis kvaliteetselt," sõnab ta. "See on põhiline."

"Ei hakka laval hüppama ja breiktantsu tegema," naerab ta ning lisab, et mõnikord võib sõu olla selles, et lugu on kvaliteetselt ära lauldud.

Kogenud laulja sõnul on "Eesti laul" muusikule eelkõige väga hea koht enda reklaamimiseks. "Kui sa oled ikkagi telekas, siis see loeb," arvab ta. "Kui jazzkontserdile tuleb umbes 200-300 inimest, siis "Eesti laulu" vaatab natuke rohkem inimesi."

Sofial on hetkel käsil albumi tegemine ning ta leiab, et jazzilaulja jaoks on "Eesti laulul" osalemine suurepärane võimalus enda tutvustamiseks. "Eriti, kui oled jazzilaulja, mis on teatud mõttes nišiasi, pead tegema erinevaid asju, et inimesed leiaksid tee sinu muusikani."