Kirjanik Milan Kundera.Foto: twitter.com/kunderaquotes
Raamat
16. november 2018, 20:12

Milan Kundera võib taas Tšehhi kodanikuks saada

Tšehhi peaminister Andrej Babiš on pakkunud pea 40 aastat eksiilis elanud tšehhi kirjanduskuulsusele Milan Kunderale (89) võimalust saada tagasi kodumaa kodakondsus, mille kommunistlik valitsus talt 1979. aastal ära võttis.

Kundera, kelle tuntuimad teosed on „Olemise talumatu kergus“ ja „Naeru ja unustuse raamat“, oli seotud Praha kevadega, visati 1970. aastal kommunistlikust parteist välja ja võimude vihaobjektiks muutunud kirjanik pages 1975 Tšehhoslovakkiast Prantsusmaale.Tema kirjandus keelatu kodumaal ära.

Peaminister Babiš kohtus kirjanikuga tolle abikaasa Vera mahitusel läinud nädalavahetusel Pariisis, vahendab The Guardian. Ta iseloomustab oma Facebooki lehel Kunderat kui „tšehhi, prantsuse ja maailmakirjanduse legendi“.

Tšehhi meedia väitel suhtus vanapaar kodakondsuse taastamise ettepanekusse sundimatult ja avaldas lootust, et sellega ei kaasne liialt paberimäärimist. Kundera on 1984. aastal New York Timesile antud intervjuus lausunud, et kodu tähendab tema jaoks midagi väga ebamäärast. „Mõtisklen, kas meie arusaam kodust pole lõppeks mitte illusioon, müüt.“

Milan Kundera romaan „Olemise talumatu kergus“ ilmus eesti keeles esimest korda 1992. aastal. Foto: Teet Malsroos